Ledigheden er faldet for sjette måned i træk

Efter at ledigheden steg markant i starten af foråret, er det siden generelt gået i den rigtige retning.
Under coronakrisen har mange tusinde danskere oplevet at miste deres arbejde. (Arkivfoto) | Foto: Janus Engel/Ritzau Scanpix
Under coronakrisen har mange tusinde danskere oplevet at miste deres arbejde. (Arkivfoto) | Foto: Janus Engel/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Fra oktober til november faldt bruttoledigheden med 3200 til 127.700.

Det var sjette måned i træk med fald i bruttoledigheden, viser tal fra Danmarks Statistik.

Bruttoledigheden dækker over ledige på dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse, som er klar til at tage et job – herunder folk der er i aktivering.

Med til historien om den faldende ledighed hører det, at der forud for det halve års fald var tre måneder med markante stigninger i ledigheden. Det skete som følge af nedlukningen af Danmark i midten af marts.

Bruttoledigheden ligger desuden fortsat højere, end den gjorde umiddelbart før Danmark blev ramt af coronapandemien. Bruttoledigheden var således 24.100 højere i november end i februar.

Trods den fortsat højere ledighed glæder flere økonomer sig over det seneste halve års nedgang i ledigheden. Flere peger på, at det varmer, inden krisens andenbølge begynder at vise sig i tallene.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, ser en overvejende sandsynlighed for, at ledighedstallene igen vil bevæge sig opad i forbindelse med, at smitten er steget, og restriktionerne løbende er strammet til.

"Det bider på økonomien i øjeblikket, og vi skal huske på, at dagens tal alene dækker til og med november.Dog forventer vi ingen ny eksplosion i ledigheden. Situationen er mere robust nu," siger Jeppe Juul Borre i en skriftlig kommentar.

Heller ikke Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, forventer en eksplosion i ledigheden i lighed med den fra foråret.

Det begrunder han blandt andet med, at mange af de hårdest ramte virksomheder inden for hotelbranchen, luftfarten og turismeerhvervene allerede har sagt farvel til en stor del af de ansatte.

"Dertil vil flere virksomheder formentlig også trække på erfaringerne fra sidste år og bibeholde ansættelsesforholdet til deres medarbejdere, i forventning om at aktiviteten igen vender tilbage i foråret og sommeren. Genindførslen af lønkompensationsordningen vil også gøre en meget afgørende forskel for at holde en ny ledighedsbølge for døren," siger Tore Stramer i en skriftlig kommentar.

Dansk Erhverv vurderer, at cirka 345.000 private job enten direkte eller indirekte er berørt af de nuværende restriktioner herhjemme.

Det svarer til cirka 17 procent af den private beskæftigelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også