PolicyWatch

Ny nordirsk leder afviser brexitaftale - og evolutionsteorien

Boris Johnsons brexitaftale har vist sig at være en massiv udfordring for Nordirland, siger ny DUP-leder.

Edwin Poots | Foto: CLODAGH KILCOYNE/REUTERS / X03756

Nordirlands største parti, Democratic Unionist Party (DUP), har fredag valgt Edwin Poots som ny leder.

Poots er nordirsk landbrugsminister.

Han vandt over Jeffrey Donaldson i en tæt afstemning om, hvem der skal efterfølge Arlene Foster på posten. Poots fik 19 stemmer og Donaldson 17 stemmer fra DUP's parlamentarikere, skriver britiske BBC.

Partilederafstemningen kommer på et tidspunkt, hvor Nordirland har været rystet af nye uroligheder.

Samtidig er der vrede hos DUP og andre unionister over, at der i forbindelse med brexit er opstået toldbarrierer for handlen med det øvrige Storbritannien.

De handelsbarrierer er en del af den aftale, den britiske premierminister, Boris Johnson, har indgået med EU.

I praksis betyder aftalen, at Nordirland stadig er en del af EU's toldunion og indre marked.

Men aftalen "har vist sig at være en massiv udfordring for os", siger Poots fredag, efter at han er valgt til ny partileder.

"Hvis vi skal kæmpe mod det og sikre, at alle i Nordirland ikke har det værre som følge af aftalen, skal vi gøre det sammen," siger Poots.

DUP indgår i regering med Nordirlands næststørste parti, det nationalistiske parti Sinn Fein.

DUP er fortaler for en tæt tilknytning til resten af Storbritannien, mens Sinn Fein ønsker at genforene Irland og Nordirland.

Arlene Foster træder tilbage som partileder for DUP sidst på måneden, og i slutningen af juni forlader hun også posten som nordirsk førsteminister, skriver BBC.

På forhånd blev Edwin Poots set som favorit til at afløse hende som partileder. Han har dog sagt, at han vil uddelegere posten som førsteminister til en anden, skriver nyhedsbureauet AFP.

Ud over at den 55-årige minister tilhører den konservative fløj i DUP, når det gælder sociale anliggender, beskrives han også af AFP som en "kreationist". Det indebærer, at han afviser evolutionsteorien og mener, at Gud skabte Jorden for omkring 6000 år siden.

Mere fra PolicyWatch

Hvert tredje nyudlån vil blive ramt af Risikorådets forslag

Særligt de yngre boligkøbere vil mærke effekten, hvis Det Systemiske Risikoråds anbefaling om at begrænse afdragsfrie lån bliver gennemført. Rådet forventer, at forslaget "kun i begrænset omfang" vil påvirke prisudviklingen på boligmarkedet.

De Linde-højhus på Aarhus Havn sikret politisk flertal

Borgmesterpartiet i Aarhus stemmer ja til et 139 meter højhus på Mindet på tirsdagens byrådsmøde, og dermed er der flertal for projektet, som også har støtte fra V og K. Enhedslisten og SF stemmer imod projektet som Olav de Linde står bag.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier