PolicyWatch

Coronasmittede får ikke længere besked om omikron

Det stigende antal coronasmittede betyder, at kun et repræsentativt udsnit af de positive prøver undersøges.

Fra mandag i denne uge er der skiftet strategi, så kun et repræsentativt udsnit af de positive prøver gensekventeres. Det betyder, at man ikke længere får oplyst, om der er tale om smitte med omikronvarianten. | Foto: SSI Pressefoto

Fremover får smittede med corona ikke længere oplyst, om de er smittet med den særlige omikronvariant. Det oplyser Statens Serum Institut.

Baggrunden er det stærkt stigende smittetal. I flere dage er over 10.000 nye smittetilfælde om dagen blevet registreret.

Det betyder, at man i fremtiden kun gensekventerer et repræsentativt udsnit af de positive prøver og ikke dem alle som hidtil.

"Frem til søndag 19. december er alle positive corona-prøver blevet testet med vores variant-PCR-test."

"Men fra mandag 20. december variant-PCR-tester vi kun et repræsentativt udsnit af prøverne," siger Anne-Marie Vangsted, direktør i TestCenter Danmark.

Når der ikke længere konsekvent testes for omikron, kan Statens Serum Institut heller ikke længere sende oplysningerne videre til Styrelsen for Patientsikkerhed.

"På den måde vil folk ikke længere kunne få oplyst, om de er smittet med omikron," siger Anne-Marie Vangsted.

I praksis har det ifølge direktøren heller ikke længere nogen betydning i forhold til smitteopsporing.

"Med Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer er det ikke længere nødvendigt for borgerne at vide, om det er omikron, da de skal forholde sig til smitten på samme måde som før og følge de samme anvisninger fra coronasmitte.dk," siger Anne-Marie Vangsted.

Da omikronvarianten første gang blev opdaget herhjemme i slutningen af november, blev der indført særlige anbefalinger for nære kontakter til smittede med den variant.

De blev anbefalet at gå i selvisolation. Desuden skulle de PCR-testes på dag 1, 4 og 6, uanset om de var vaccineret eller tidligere smittet.

Mandag oplyste Sundhedsstyrelsen, at det kun er nære kontakter, der har været udsat for smitte i hjemmet, som skal isolere sig og testes på dag 4 og 6.

Og hvis man har fået det tredje vaccinestik, behøver man ikke gå i isolation.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste tirsdag på Twitter, at omikronvarianten nu er den dominerende herhjemme.

Eksperter slår alarm over testsystem i takt med stigende smitte

Dansk Industri: Gratis selvtest kan lette pres på testsystem 

Mere fra PolicyWatch

Beskæftigelsen stiger for 14. måned i træk

Antallet af lønmodtagere steg med 16.000 fra februar til marts. Det danske arbejdsmarked har vist konstant højere beskæftigelse de seneste 14 måneder, og 145.000 flere er i job end før coronakrisen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier