Klumme: Derfor står dansk erhvervsliv stærkt i en vinter i hjemmearbejdets tegn

Virksomhederne er langt bedre rustet til at sende deres medarbejdere hjem denne vinter end sidste år. Syv ud af ti virksomheder har skruet op for deres investeringer i udstyr til online møder i løbet af det seneste år, påpeger Jeppe Dalberg-Larsen fra Epos i denne klumme.
Foto: PR
Foto: PR
Af Jeppe Dalberg-Larsen, President i EPOS

Vinteren er over os, og det samme er pandemien atter engang. Helt væk har den aldrig været, men efter et par efterårsmåneder uden mundbind, coronapas og restriktioner, nåede vi næsten tilbage til hverdagen, som vi kendte den før corona. Nu er rigtig mange af os tilbage på hjemmekontoret igen, denne gang forhåbentlig kun for nogle uger. 

Vi står dog som erhvervsliv og samfund langt stærkere og forberedte nu sammenlignet med sidste års pludselige nedlukninger. De to scenarier er milevidt fra hinanden. Vi har prøvet at arbejde hjemmefra før – og endda med gode resultater.

Produktiviteten i dansk erhvervsliv forblev høj trods udfordrende betingelser. Rigtig mange opgaver kunne løses på distancen, hvis blot virksomheden havde det rette it-udstyr med god lyd og video. Det var bare ikke alle virksomheder, der havde det i starten. I hvert fald oplevede vi, at vores globale lagre hurtigt blev tømt sidste forår.

I en undersøgelse, vi lavede dette efterår blandt mere end 2.000 beslutningstagere i ni lande (Holland, Belgien, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, USA, Australien, Kina og Danmark), svarer 72 pct. svarer, at de har øget deres investeringer i lydprodukter det seneste år.

Blandt de 200 danske erhvervsledere i undersøgelsen svarer hele 86 pct., at lydteknologisk udstyr er blevet vigtigere for dem nu, end det var for et år siden. Og 62 pct. af danskerne forventer, at deres virksomheds investeringer i lyd vil stige de næste to år – det er kun overgået af Kina. De danske erhvervsledere adskiller sig også ved, at de tilbyder deres medarbejdere flere stykker lydudstyr, end man gør i de andre lande. Det siger mig, at de danske virksomheder er godt gearede til distancearbejde, og at lederne kan være trygge ved at sende deres medarbejdere hjem, fordi teknologien er på plads. 

En anden stor forskel fra sidste års pludselige nedlukninger er, at mange virksomheder siden da har holdt fast i muligheden for hjemmearbejde som en del af deres arbejdskultur. Hybridmøder er blevet langt mere udbredt, fordi det – i hvert fald hvis lydudstyret er i orden – ikke går ud over kvaliteten af mødet og de resultater, deltagerne går derfra med. Det betyder, at det mange steder i dag er en sjældenhed at have alle sine kolleger samlet fysisk hver eneste dag.

Det gælder også her i EPOS, hvor mange af mine kolleger gør brug af muligheden for at arbejde hjemmefra. Vores erfaring er, at nogle medarbejdere trives bedst på kontoret med kolleger fysisk omkring sig, mens hjemmearbejde for en del medarbejdere giver lige præcis den fleksibilitet, de har brug for til at kunne give den en skalle på arbejdet, uden at det går ud over livet ved siden af arbejdet. 

Med det in mente er det også interessant at bemærke, at der er geografiske forskelle på, hvad de mere end 2.000 beslutningstagere i vores førnævnte globale undersøgelse peger på som den absolutte fordel ved at investere i ny lydteknologi til virksomheden.

Mens toplederne samlet set fremhæver produktivitet og resultater som den allerstørste fordel, er det ifølge de danske topledere især medarbejdertrivsel. De nye teknologiske muligheder bliver altså ikke kun set som en profitskabende faktor, men i høj grad som et medarbejdergode, ja måske endda en måde at tiltrække og fastholde sine medarbejdere.

Med denne forståelse for det hele menneske i medarbejderen kombineret med øgede investeringer i nye teknologiske løsninger, der gør det muligt at levere en arbejdsindsats af høj kvalitet fra distancen, står de danske virksomheder stærkt. Både på kort sigt til en vinter med øget hjemmearbejde og på lang sigt til en fremtid, hvor hybridmøder og distancearbejde bliver endnu mere udbredt.

Kuldsejlede forhandlinger kan slukke danskernes ønske om mere hjemmearbejde

Hjemmearbejde er tilbage: Men krav om skærm og stol gælder ikke

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også