PolicyWatch

Økonomisk prognose lover vækst trods krig og høje priser

Inflation og krig i Ukraine slår ikke pusten ud af dansk økonomi, lyder ny redegørelse fra Finansministeriet.

Beskæftigelsen står til at slå rekord igen, lyder det i ny økonomisk prognose fra Finansministeriet. | Foto: Jens Dresling

De første måneder af 2022 har vist gode tegn for dansk økonomi. Også selv om priserne er steget, og der er krig i Europa. Finansministeriet forudser i ny økonomisk redegørelse en vækst i BNP på 3,4 procent. Det skriver Børsen.

”Selvom vi må forvente en opbremsning i dansk økonomi i løbet af i år, vil aktivitetsniveauet fortsat være højt,” skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i Økonomisk Redegørelse ifølge Børsen.

Redegørelsen offentliggøres officielt torsdag. Et tidligt indblik i resultaterne giver dog anledning til et lettelsens suk, lyder det fra Tore Stramer, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

”Dansk økonomi står stærkt, og de danske husholdninger har en meget stærk økonomi efter en periode, hvor indkomsterne er steget mærkbart under coronakrisen. Vi har haft styr på de offentlige finanser og har haft en stærk konkurrenceevne,” siger han.

Det gør dansk økonomi i stand til at stå imod den modvind, der kommer med krigen i Ukraine, vurderer cheføkonomen.

”Milevidt” fra økonomisk knockout

Også beskæftigelsen spås ifølge prognosen at slå nye rekorder.

Finansministeriet havde ellers fremlagt et hårdere scenarie ovenpå Ruslands invasion af Ukraine.

Nu lyder den økonomiske spådom dog, at pusten formentlige ikke vil blive slået ud af dansk økonomi i så høj grad som først antaget.

Vi er faktisk ”milevidt” derfra, lyder det fra Tore Stramer.

”Får Finansministeriet ret i deres nye prognose, er der udsigt til en opbremsning i væksten, men der er stadigvæk udsigt til vækst i dansk økonomi,” konstaterer han.

Et europæisk stop for import af gas fra Rusland kan dog ramme. Ifølge redegørelsen udgør den faktor ”en væsentlig risiko for vækstprognosen”, skriver Børsen.

Den vurdering er Tore Stramer enig i.

Hvis vi ender der, vil det give et mærkbart tilbageslag for dansk økonomi, der vil give mindelser om det, vi så under de første måneder under finanskrisen,” siger han.

Tørken viser tænder: Råvareanalytiker er bekymret for høsten i Europa

Oliepriserne stiger, mens global olieforsyning er under pres

Tørke og krig presser fødevarepriser op: Kan vare i et par år

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier