PolicyWatch

Forbrugertilliden dykker til historisk lavpunkt

I 48 år har Danmarks Statistik aldrig målt et mørkere syn på egen og Danmarks økonomi blandt forbrugere. Økonomerne er mindre pessimistiske.

Forbrugerne har aldrig svaret så negativt på, hvordan deres families økonomi har udviklet sig det seneste år. | Foto: Carsten Ingemann

I de 48 år, Danmarks Statistik har spurgt forbrugere i Danmark til deres egen og dansk økonomi, har svarene ikke været mere negative end i september. Det viser tal fra Danmarks Statistik torsdag morgen.

Indekset bygger på nogle spørgsmål om forbrugernes vurdering af deres egne og landets økonomiske situation. Her er svarene blevet mere og mere negative, som 2022 er skredet frem. Det er landets økonomi, som forbrugerne ser mest negativt på.

Men de seneste måneder er vurderingen af forbrugernes egen økonomi også forværret kraftigt. For eksempel har forbrugerne aldrig svaret så negativt på, hvordan deres families økonomi har udviklet sig det seneste år, som i september.

Helt så slemt ser økonomerne ikke på det.

”Lige nu oplever danskerne det største fald i deres realløn siden 1950’erne. Så der er ikke noget at sige til, at de synes, at det går dårligere for deres privatøkonomi,” siger chefanalytiker hos Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

”Når man kigger på, hvordan det går med dansk økonomi, er jeg nok mere optimistisk end forbrugerne. Vi har stadig en økonomi, som har formået at få flere hundredtusinder i arbejde. Jeg vil stadig mene, at dansk økonomi har det langt bedre end for eksempel under finanskrisen. Det mener forbrugerne ikke. De mener, at den aldrig har været værre.”

Privatforbrug har stor betydning for økonomien

Ligesom Louise Aggerstrøm Hansen peger Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen, på, at dansk økonomi mest af alt er præget af, at beskæftigelsen er høj, og at danskerne har fornuftige opsparinger.

”Forbrugerne har faktisk rigtig gode muligheder for at komme i arbejde, hvis de ikke allerede er det. Og det er langt de fleste. For beskæftigelsen er så høj, at vi normalt ikke vil se forbrugertilliden være så lav. Når den så alligevel er det, så er det, fordi vi alle sammen bliver ramt af de her prisstigninger på alt fra fødevarer til energi,” siger Søren Kristensen.

Siden slutningen af sidste år og særligt fra foråret i år har forbrugerne i Danmark og store dele af verden oplevet større prisstigninger end i flere årtier.

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen viser diverse tal for privatforbruget, at de danske forbrugere har justeret deres forbrug, så de bruger stort set det samme antal kroner og øre, men altså får mindre for det.

”Men på den positive side så lader det ikke til, at folk er så bekymret, at de er begyndt massivt at øge deres opsparinger,” siger hun.

Hvor meget forbrugerne vælger at bruge på privatforbrug, har stor betydning for dansk økonomi, forklarer Arbejdernes Landbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre.

Derfor har han og andre økonomer også øjnene rettet tæt på, om forbrugernes pessimisme på et tidspunkt sætter sig igennem i forbruget målt i kroner og øre.

”Det her kan påvirke privatforbruget negativt. Med tanke på at det står for halvdelen af den økonomisk aktivitet i Danmark, så er det altså noget, der kan give genlyd. Derfor er de her historisk lave forbrugertillidstal noget, der skærer i øjnene,” siger han.

Priserne er steget med 8,9 procent det seneste år

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier