Nye ejendomsvurderinger smider mindre landbrugs økonomi op i luften

Ejere af mindre landbrug kan risikere at deres bolig bliver omkategoriseret til ejerbolig og dermed bliver væsentligt dyrere. Det møder kritik.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

I fremtiden risikerer mindre landbrug at blive betragtet som en ejerbolig, og den overgang betyder voldsomme stigninger i ejendomsskatten.

Det skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse. 

Det får omkring 25.000 ejere af mindre ejendomme på landet fra midten af april svar på, og det kan blive en stor kæp i hjulet for udviklingen af ny bosætningen på landet, vurderer formanden, Steffen Damsgaard.

”Det vil særligt ramme mindre landejendomme med mindst landbrugsdrift eller ejendomme med naturområder, vådområder eller rekreative områder,” udtaler han i meddelelsen.

Vurderingsstyrelsen foretager de nye omkategoriseringer, der omhandler landejendomme op til 15 hektar. Det vil være grundskylden, som kan stige voldsomt, hvis ejendommene overgår til ejerboliger. Helt konkret risikerer den enkelte ejendomsejer ifølge eksterne rådgivere at skulle betale helt op til otte eller ni gange mere i ejendomsskat.

Ifølge formanden for Landdistrikternes Fællesråd kan ejerne som konsekvens heraf blive nødt til at sælge en betydelig del af deres jord til større fuldtidslandbrug, som har lavere jordbeskatning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også