En del af Watch Medier

PolicyWatchfredag3. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
05.09.2018kl. 08.00

Udbudsbøvl afskrækker virksomheder: "Man spilder skatteydernes penge"

Der er for meget bøvl og store omkostninger, når det offentlige sender opgaver videre til private aktører. Som mange andre afholder rådgivningsvirksomheden Operate sig fra at byde på ellers oplagte offentlige udbud, og det er spild af skatteydernes penge, siger direktøren. Nu skal Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen rydde op.
Direktør i Operate John Pedersen. | Foto: PR
af STEFFEN MOSES

Når en kommune eller et ministerium skal have ny hjemmeside eller have tilrettelagt en målrettet kampagne imod borgere og virksomheder, står kommunikationsbureauet Operate ofte klar til at løse opgaven.

Men knap så ofte som direktør i Operate John Pedersen gerne ville. For i mange tilfælde afholder dårligt tilrettelagte udbud, administrativt bøvl og overdrevne dokumentationskrav virksomheden fra at byde på opgaver.

"Vi siger nej til opgaver, som vi ellers ville kunne udføre både godt og billigt. Hvis vi fra start kan se, at regnestykket ikke giver mening, springer vi fra. Det betyder, at det offentlige kan ende med at betale overpris for en opgave, og man spilder skatteydernes penge," siger John Pedersen.

Direktøren ser derfor frem til, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen det kommende halve år i samarbejde med en række erhvervsorganisationer vil komme med bud på, hvordan virksomheders omkostninger ved at byde på offentlige opgaver kan blive sænket.

"Hvis omkostningerne fylder mere end absolut nødvendigt, kan det hæmme en sund konkurrence om de offentlige opgaver," lød det fra erhvervsminister Rasmus Jarlov, da han tidligere på ugen annoncerede det kommende halve års indsats for at forbedre offentlige udbud.

Høje omkostninger skræmmer

Indsatsen kommer kun to år efter, den danske udbudslov trådte i kraft. Loven skulle netop gøre det lettere og billigere at byde på offentlige udbud, men der er stadig rigelig plads til forbedringer. Operate er således langt fra den eneste rådgivningsvirksomhed, der oplever problemer.

En rundspørge blandt 164 rådgivningsvirksomheder, som Dansk Industri (DI) har lavet, viser, at 85 pct. af rådgiverne vurderer, at transaktionsomkostningerne, der er de samlede omkostninger for de virksomheder, der er involveret i et udbud, er så høje, at de ofte eller nogle gange afholder sig fra at byde på offentlige opgaver.

Når musikken spiller, er der rigtig mange eksempler på, at de gode intentioner ikke bliver fulgt.

John Pedersen, direktør i Operate

Operate henter omkring 40-50 pct. af virksomhedens samlede omsætning på godt 60 mio. kr. på opgaver for det offentlige. Derfor har John Pedersen haft fingrene nede i offentlige udbud talrige gange.

"Når man taler med ledere og udbudsansvarlige i det offentlige, er alle enige om, at det er et stort spild af samfundspenge. Alle er på det intellektuelle niveau enige, men når musikken spiller, er der rigtig mange eksempler på, at de gode intentioner ikke bliver fulgt," siger John Pedersen.

Udbudslov mangler at slå igennem

Ifølge DI er det største problem netop, at de udbudsansvarlige i det offentlige system ikke udnytter de muligheder, der er i loven for eksempelvis at lave små udbud mindre komplicerede. Derfor kommer det næste halve års arbejde i høj grad til at handle om oplysning.

"Da udbudsloven blev lavet, var der enighed om, at reglerne nogle gange blev fulgt på en meget rigid måde. Men der er stadig rigtig mange reminiscenser af den måde, det blev gjort på tidligere," siger branchedirektør for DI Rådgiverne, Henriette Søltoft.

De gennemsnitlige transaktionsomkostninger for et udbud inden for rådgivningsydelser ligger i dag ifølge DI Rådgiverne på omkring 45 pct. af opgavens værdi. Det vil sige, at de bydende virksomheder i snit samlet bruger 45 mio. kr. på en opgave, som en enkelt af byderne i sidste ende får 100 mio. kr. for at udføre.

Det er alt for meget, mener Henriette Søltoft, som efterlyser, at der fra politisk side bliver lavet en national målsætning om et gennemsnit for transaktionsomkostninger på 10 pct.

Via blandt andet hjemmesiden bedreudbud.dk og konferencer skal både offentlige institutioner og private virksomheder blive klogere på, hvordan man forvalter de 350 mia. kr., det offentlige hvert år køber ind for, smartere.

Rammer mange brancher

Ifølge Henriette Søltoft er det i særlig grad rådgivningsvirksomheder, der har høje transaktionsomkostninger, fordi opgaverne ofte er komplekse er svære at afgrænse. Men en lang række andre brancher savner også bedre offentlige udbud.

Derfor er Dansk Erhverv, SMV Danmark, Bygherreforeningen og Dansk Byggeri også involveret i arbejdet.

"Det er en stor udfordring for især mindre virksomheder, fordi det er meget byrdefuldt at byde på et udbud. Det er ikke alene et spørgsmål om, at det koster penge at udarbejde selve tilbuddet. Det er også besværligt at dokumentere det, så det lever op til alle krav," siger Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri.

Forventning om konkrete forbedringer

Konkret mener Dansk Byggeri, at kommuner skal blive bedre til at ensrette udbud, så virksomhederne lettere kan byde på lignende opgaver i forskellige kommuner.

"To ens opgaver i to forskellige kommuner kan resultere i to ret forskellige udbud. Men for virksomheder er kommunegrænser ikke en interessant markedsafgrænsning. Derfor ser vi gerne, at kommunerne gør det mere ens," siger Torben Liborius.

Den erhvervspolitiske direktør regner med, at der allerede om et halvt år vil være konkrete forbedringer for virksomhederne.

"Jarlov skal have ros for ar italesætte det så tydeligt, som han gør. Når en minister sætter sig så markant i spidsen for en dagsorden, tror jeg på, det kan rykke noget. Og derfor er det også min forventning, at vi vil se konkrete forbedringer om et halvt år," siger Torben Liborius.

Rasmus Jarlov har tidligere erklæret et opgør med bøvl og bureaukrati for især små og mellemstore virksomheder, og det bliver ifølge ministeren selv hans vigtigste opgave frem mod det folketingsvalg, der senest skal afholdes til juni næste år.

Relaterede artikler:

  • Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) vil gøre det billigere for virksomheder at byde på offentlige opgaver. | Foto: Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard

    Minister vil gøre det billigere for virksomheder at byde på offentlige opgaver

    For abonnenter

  • Peter Lucas (th.), adm. direktør i Hedia, håber, at erhvervsminister Rasmus Jarlov kan lette nogen af de administrative opgaver, som tager tid og ressourcer ud af hans daglige arbejde. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

    Små firmaer døjer med administrativt bøvl: "Jeg troede, min tid skulle gå med at opbygge firmaet"

    For abonnenter

  • Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) vil arbejde for at fjerne administrative byrder for erhvervslivet for 2,7 mia. kr., inden danskerne skal til folketingsvalg. | Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

    "Den vigtigste dagsorden for mig er regelforenkling"

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Trods medhold i cabotageafgørelse hos EU-Kommissionen må H.P. Therkelsen stadig betale millionbøde. | Foto: H. P. Therkelsen / Pr
EU

EU-Kommissionen modsiger Danmark i principiel sag om cabotagekørsel

Dansk transportselskab har fået medhold i sag hos EU-Kommissionen, der modsat Danmark ikke mener, at ture med tomme returpaller tæller med i cabotageregnskab. Selskabet skal dog stadig betale millionbøde.
  • Sønderjysk speditør er tiltalt for 1200 ulovlige cabotagekørsler
  • Sønderjysk speditør går tilbage på driften

For abonnenter

Foto: PR/Carsten Mai
Christiansborg

Klumme: Regeringen er klar med en lige højre til København

I 2050 skal DSV ikke længere udlede CO2, lyder det i selskabets nye bæredygtighedsmål. | Foto: Dsv Panalpina
Virksomheder

DSV pålægger sig selv "intern CO2-skat" – og efterspørger politisk handling

For abonnenter

Photo: Rune Fogh Sørensen, Dansk Erhverv
Virksomheder

Digitaliseringsminister: Dejligt at være årets bedste julegave

”Der må ikke herske tvivl om, at regeringen tager det meget, meget alvorligt. Den nuværende situation er fuldstændig uholdbar,” sagde justitsminister Peter Hummelgaard (S) under et samråd torsdag formiddag. | Foto: Jens Dresling
Nyheder

Domstole kræver penge – men minister sætter især sin lid til effektiviseringer

For abonnenter

Selv med næsten fuld beskæftigelse og lav ledighed kan Danmark ikke levere psykiatri, der passer ordentligt på børn og unge. Det er ikke godt nok, mener statsminister Mette Frederiksen. | Foto: Jens Dresling
Christiansborg

Statsminister: Uden reformer skal vi sænke forventninger til velfærd

Læs også

I 2050 skal DSV ikke længere udlede CO2, lyder det i selskabets nye bæredygtighedsmål. | Foto: Dsv Panalpina
Virksomheder

DSV pålægger sig selv "intern CO2-skat" – og efterspørger politisk handling

DSV vil afsætte et milliardbeløb til investering i grøn omstilling finansieret af en intern CO2-skat. Selskabet efterspørger samtidig politisk handling på området.

For abonnenter

Trods medhold i cabotageafgørelse hos EU-Kommissionen må H.P. Therkelsen stadig betale millionbøde. | Foto: H. P. Therkelsen / Pr
EU

EU-Kommissionen modsiger Danmark i principiel sag om cabotagekørsel

Dansk transportselskab har fået medhold i sag hos EU-Kommissionen, der modsat Danmark ikke mener, at ture med tomme returpaller tæller med i cabotageregnskab. Selskabet skal dog stadig betale millionbøde.

For abonnenter

Der er blevet kastet et kritisk blik på ATP's forretningsmodel gennem de seneste måneder. | Foto: Pr
PolicyWatch

CBS-folk kritiserer ATP hårdt i ny analyse

Pensionspengetanken ATP må laves helt om. Det er konklusionen i ny analyse, som professor Jesper Rangvid og lektor Henrik Ramlau-Hansen har lavet.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Klumme: Regeringen er klar med en lige højre til København – 11.08
  • DI vil redde døende offentlig transport med lavere billetpriser – 10.50
  • Statsminister: Uden reformer skal vi sænke forventninger til velfærd – 10.44
  • Eksperters anbefaling til CO2-afgift på landbrug forsinkes igen – 10.21
  • Dyrevelfærdsrapport afslører brud på regler: Minister vil vende udviklingen – 10.19
  • EU-Kommissionen modsiger Danmark i principiel sag om cabotagekørsel – 10.12
  • DSV pålægger sig selv "intern CO2-skat" – og efterspørger politisk handling – 08.20
  • Elmarkedsreform: ”Ubalancer i markedet skal løses af markedet” – 08.17
  • Domstole kræver penge – men minister sætter især sin lid til effektiviseringer – 2. feb.
  • Digitaliseringsminister: Dejligt at være årets bedste julegave – 2. feb.
Flere nyheder

Watch Job

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Business Intelligence Specialist

  • Head of Business Development

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

Se flere jobs

Kolofon

PolicyWatch
Søg

Sektioner

  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
  • Sitemap
  • RSS feeds

Nyhedschef

Nicolai Raastrup

nicolai.raastrup@watchmedier.dk

Tlf.: +45 33308388

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Job

Abonnement

Prøv PolicyWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

policywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Læs mere om abonnement her

Adresse

PolicyWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8309

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © PolicyWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
PolicyWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge