PolicyWatch

Dansk eksport viser svaghedstegn og handelskrig skaber usikkerhed

Mens det globale opsving buldrer af sted, falder den danske eksport. Det er en bemærkelsesværdig svag udvikling, lyder det fra økonom.

På trods af et synkront globalt opsving, så er den danske vareeksport nu lavere end i slutningen af 2016.

Det konstaterer makroøkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank, efter at tal fra Danmarks Statistik tirsdag morgen viste et fald i den danske vareeksport på 1,9 pct. fra juli til august.

Udviklingen kommer efter et fald i juli på næsten 2 pct.

"Det er en bemærkelsesværdig svag udvikling set i lyset af, at der nu igennem længere tid har været opsving på langt størstedelen af vores eksportmarkeder. Man skal dog også huske, at eksporten frem til juni steg kraftigt, og her nåede de højeste niveauer nogensinde."

"Derfor er eksporten også steget sammenlignet med indgangen til året, og for de seneste tre måneder som helhed ser vi også en pæn stigning på mere end 2 pct. Det fjerner dog langtfra billedet af, at eksporten overordnet set klarer sig langt dårligere end man kunne have forventet," skriver Søren V. Kristensen i et notat.

Hos Nykredit kalder cheføkonom Tore Stramer det "brandærgerligt, at eksporten nu viser tydelige svaghedstegn". Fremadrettet vurderer han dog, at der umiddelbart vil være potentiale for fornyet fremgang i eksporten. Det begrunder han med en stærk konkurrenceevne og at der trods alt fortsat er udsigt til moderat vækst på eksportmarkederne.

"Når det er sagt, så giver den verserende handelskrig mellem USA og Kina anledning til dybe panderynker. Vi er af den opfattelse, at handelskrigen mellem USA og Kina i øjeblikket udgør den største risiko mod eksporten herhjemme. Eskalerer handelskrigen yderligere, så har den potentiale til at give et dyk i eksporten herhjemme," skriver Tore Stramer.

"Når vi dertil vil, det helt naturligt også give ridser i det ellers pæne økonomiske opsving herhjemme og tab af arbejdspladser," skriver Tore Stramer.

/ritzau/FINANS

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier