Floppet aftale om rekruttering får Cowi til at se mod udlandet

Stillinger i rådgivningsvirksomheden Cowi, der ellers ville blive oprettet i Danmark, kan fremover ende i udlandet. Det siger Cowis topchef, efter forhandlingerne om regeringens rekrutteringsudspil er brudt sammen.
Cowis adm. direktør, Lars-Peter Søbye | Foto: Stine Bidstrup
Cowis adm. direktør, Lars-Peter Søbye | Foto: Stine Bidstrup

Danske virksomheder må spejde langt efter en politisk løsning på manglende arbejdskraft.

Forhandlingerne om regeringens rekrutteringsudspil, der skulle gøre det lettere for virksomheder at hente udenlandske medarbejdere, er således brudt sammen. Og det giver dybe panderynker hos rådgivningsvirksomheden Cowi.

"Det er trist for os i dansk erhvervsliv, fordi jeg er helt sikker på, at det her kommer til at hæmme den vækst, som vi ellers ville kunne have skabt i dansk erhvervsliv til stor glæde for Danmark og os alle sammen," siger Lars-Peter Søbye, adm. direktør i Cowi, til PolicyWatch.

Direktøren har tidligere over for PolicyWatch efterspurgt politisk handling, fordi blandt andet kravet om, at udenlandske medarbejdere skal have en dansk bankkonto, er bøvlet for Cowi. Men det lykkedes ikke regeringen og Socialdemokratiet at blive enige om en aftale.

"Det bliver mere besværligt nu, og det gør, at så bliver vi nødt til at kigge på, hvad vores alternativer er," siger Lars-Peter Søbye.

Hvad er alternativerne?

"Vi har næsten 7000 medarbejdere, hvoraf de 2500 er i Danmark. Og det betyder, at der, hvor vi bygger de her kompetencer op, det bliver ude i verden, hvor vi har 4500 medarbejdere. Så er det dér, vi hyrer medarbejdere med de kvalifikationer, vi ikke har adgang til i Danmark," siger han og tilføjer:

"Dermed er vi ikke med til at hjælpe med at udvikle det her samfund, som vi alle sammen passer så meget på. Og det, synes jeg, ikke er hensigtsmæssigt."

Direktør: Det er uforståeligt

Der har i forhandlingsforløbet været enighed blandt partierne om at fjerne bøvl og bureaukrati. Men striden om den såkaldte beløbsordning vejede i sidste ende for tungt i forhold til de punkter, der var enighed om.

Regeringen vil sænke beløbsordningen for medarbejdere for 12 udvalgte lande uden for EU fra de nuværende 418.000 kr. til 330.000 kr., hvilket S afviser.

"Det er uforståeligt, at man ikke kan sætte sig ned at blive enige om at kigge faktuelt på det her. Jeg deler synspunktet om, at vi selvfølgelig skal efteruddanne og sørge for at få dem på kanten af arbejdsmarkedet ind på arbejdsmarkedet. Men det er ikke et enten eller. Det er et både og," siger Lars-Peter Søbye.

"Det er bare sådan, at den type arbejdskraft, der skal til for at udvikle de virksomheder, som vi har i Danmark, ikke findes i tilstrækkeligt omfang i Danmark. Det tager alt for lang tid at uddanne sig til ekspertisen. Den skal vi ud at hente udefra," tilføjer han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også