PolicyWatch

Advokater langer ud mod tilsynet med advokater

Advokatsamfundet er ikke fulgt med tiden i sit tilsyn med advokaterbranchen, mener advokaterne Allan Ohms og Eskil Nielsen ifølge Berlingske. Advokatrådet afviser kritikken og gentager, at tilsynet vil blive mere differentieret.

Advokatbranchens svækkede troværdighed kan blandt andet forklares med fremkomsten af meget store advokatkontorer og en tilsynsmyndighed, Advokatsamfundet, der ikke er fulgt med tiden og som ikke gør forskel på tilsynet med store og små advokatfirmaer, men går frem efter samme tilsynsskema, mener Roskilde-advokat Allan Ohms, skriver Berlingske.

"Når man får så store enheder, skal man så ikke begynde at tænke på en anden måde? Er der ikke forskel på at føre tilsyn hos Kromann Reumert og Bech-Bruun og så enmandskontoret på Lolland? Det, synes jeg, er et tegn på, at man ikke følger med tiden," siger Allan Ohms, der desuden har fået bragt en kronik i avisen om emnet i anledning af, at Folketinget netop behandler et lovforslag fra Justitsministeriet, hvor et mere differentieret tilsyn indgår.

Hans synspunkter bakkes op af advokat Eskil Nielsen, København, der også peger på, at de store advokathuse har ført til flere sager om interessekonflikter, sådan som både Bech-Bruun og Kammeradvokaten aktuelt er havnet i, hvilket ydermere har svækket standens troværdighed.

Afgående generalsekretær i Advokatsamfundet, Torben Jensen, afviser kritikken:

"Tilsynet er ikke one-size-fits-all. Vi varierer tilsynet, når der er behov for det, eksempelvis med risikobaserede tilsyn. Det er vigtigt, at tilsynet er smidigt, så vi kan rette kanonen hen mod de problemområder, der løbende kan opstå. Om tilsynet skal være endnu mere differentieret, det kan så diskuteres," siger han til Berlingske og gentager dermed hvad Peter Fogh, formand for Advokatrådet, sagde til AdvokatWatch i oktober.

"Vi er enige i, at det risikobaserede tilsyn, som er et relativt nyt tiltag, bør bruges mere målrettet. Det svinger fra år til år, hvor mange risikobaserede eller ekstraordinære tilsyn, der er. Det kan vi ikke definere på forhånd, mener jeg, men det er noget af det, vi vil være mere aktive med," sager formanden dengang.

En undersøgelse af tilsynet med advokater fra rådgivnings- og revisionsselskabet EY viser, at der i 2016 var fem risikobaserede tilsyn med advokater.

Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstermedie AdvokatWatch.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier