PolicyWatch

Erhvervsstyrelsen modsiger Lauritzen: Revisionspligt giver ikke færre fejl

En ny undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen konkluderer, at revisionspligt ikke giver færre fejl i årsregnskaber og skatteangivelser. Det hamrer en pæl igennem Karsten Lauritzens argumenter for at skærpe revisionspligten, lyder det fra Ase. 

Mens den lempede revisionspligt har givet danske virksomheder direkte besparelser på revisorhonorarer for i alt 1,6 mia. kr. i 2017, så har revision ikke nævneværdig betydning for antallet af fejl i virksomhedernes regnskaber eller skatteindberetninger.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse af revisionspligten, som Erhvervsstyrelsen har foretaget.

"Erhvervsstyrelsens rapport viser, at dommedagsprofetierne om tidligere lempelser af revisionspligten ikke holder stik, og at der ikke er nogen signifikant forskel i skatteangivelserne for selskaber med og uden revideret regnskab, om end der er færre fejl i momsangivelserne," udtaler erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Han glæder sig til gengæld over, at undersøgelsen peger på, at danske virksomheder har sparet store beløb på den lempeligere revisionspligt.

"Derimod viser undersøgelsen, at den lempede revisionspligt har givet besparelser i milliardklassen til en lang række virksomheder," siger han.

Undersøgelsen når også frem til, at selskaber, der benytter revisor, generelt laver færre fejl i indberetningerne. Til gengæld er det ikke afgørende, om virksomhederne benytter sig af revision eller billigere ydelser som f.eks. regnskabsmæssig assistance til opstilling af regnskabet.

Samtidig når Erhvervsstyrelsen frem til, at virksomheder, der ikke har revideret årsregnskab, ikke er dårligere til at betale den skat, de skal, end virksomheder der gør.

Ifølge interesseorganisationen Dansk Industri viser undersøgelsen klare fordele ved lempet revisionspligt.

"Lempet revisionspligt er en af de absolut største administrative lettelser for de små og mellemstore virksomheder, SMV’erne, gennem de seneste mange år, og netop administrative lettelser har været en mærkesag for skiftende regeringer. Rapporten viser, at de mindre virksomhederne har sparet 1,6 mia. kr., og at besparelserne har ført til flere arbejdspladser," siger udtaler Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri.

Ifølge Ase, der er landets største a-kasse for selvstændige erhvervsdrivende, hamrer undersøgelsen en pæl igennem skatteminister Karsten Lauritzens (V) argumenter for at skærpe revisionspligten for små og mellemstore danske virksomheder. 

"Skatteministeren har tidligere på et tvivlsomt grundlag anklaget de små virksomheder for at være landets største skattesnydere og i den forbindelse bebudet skærpet revisionspligt. Nu har vi fået dokumenteret, at fuld revisionspligt ikke har den ønskede effekt. Det er enklere skatteregler fremfor dyrere revisorudgifter, der er brug for," udtaler Ases administrerende direktør Karsten Mølgaard Jensen.

Mere fra PolicyWatch

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen blev torsdag i Højesteret dømt til at betale en erstatning på godt 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Statens bank ser næppe nogensinde pengene, men påpeger, at det ikke var det, man gik efter. Frifundne bestyrelsesmedlemmer ånder lettet op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier