PolicyWatch

Prisen på arbejde vokser mere i USA og Østeuropa end Danmark

Danske arbejdsgivere bliver ikke mødt af samme stigninger i pris på arbejdskraft som i USA og Østeuropa.

Foto: Ritzau Scanpix / Jan Dagø

Prisen for en times arbejde stiger mindre i Danmark end i USA og EU-området samlet set. Det viser tal, som Danmarks Statistik har lagt frem for tredje kvartal af 2018.

Danmarks Statistik opgør, hvad de kalder "arbejdsomkostninger". Det dækker over løn, men også bidrag til pensionsopsparinger og andre bidrag til offentlige kasser og uddannelsesomkostninger.

Dermed får man et overblik over, hvad prisen på en times arbejdskraft er i de forskellige lande, når alt er talt med.

Her vokser regningen mindre i Danmark end mange andre steder. I USA og i hele EU-området regnet sammen steg timeprisen med henholdsvis 2,9 og 2,8 procent i tredje kvartal.

Zoomer man ind på de nordiske arbejdsmarkeder, galopperer prisen ikke afsted i samme hast. I Danmark er den steget med 2,1 procent, mens Sverige har holdt stigningen på 1,3 procent.

Den udvikling er ikke ny for tredje kvartal. Ser man på ændringerne i timeprisen på tværs af EU, står det klart, at timeprisen vokser mindst mod nord og vest i Europa og stiger mest mod øst.

Mens de nordiske lande i EU - Danmark, Sverige og Finland - sammen med Benelux-landene og Storbritannien alle har holdt stigningen i prisen på arbejdskraft omkring to procent, stiger den kraftigt i Østeuropa.

I nogle lande såsom Litauen, Rumænien og Letland er en times arbejdskraft blevet mere end ti procent dyrere det seneste år.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier