Jørgen Mads Clausen: Nye fondsregler løser ikke problemet med generationsskifte

Selvom regeringen tager et skridt i den rigtige retning ved at lempe reglerne for virksomheders mulighed for at overgå til en fond, så løser det ikke problemerne for 23.000 virksomheder, der står foran et generationsskifte. Det mener Jørgen Mads Clausen, formand og ejer af Danfoss A/S.
Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand i Danfoss A/S. | Foto: /Scanpix Ritzau/Lars Skaaning/
Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand i Danfoss A/S. | Foto: /Scanpix Ritzau/Lars Skaaning/

Det vakte glæde i store dele af erhvervsdanmark, da skatteminister Karsten Lauritzen (V) mellem jul og nytår kunne fortælle, at regeringen, Socialdemokratiet og De Radikale er enige om at gøre det lettere for virksomheder at blive overdraget til en fond.

Men ifølge Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand og ejer af Danfoss A/S, vil forslaget ikke gavne noget som helst for de mange små og mellemstore virksomheder, der står foran et generationsskifte i familievirksomheden de kommende år.

Det skriver han i et debatindlæg på jp.dk.

"Nu vil et flertal i Folketinget sikre skattefri overdragelse af en erhvervsvirksomhed til erhvervsdrivende fonde. Det er ikke nogen dårlig idé, men for langt, langt de fleste af de 23.000 virksomheder vil det være irrelevant. Det løser på ingen måde dansk erhvervslivs generationsskifteudfordringer," lyder det fra Jørgen Mads Clausen.

Regeringen vil af med skatten i 2025

Han henviser til, at skatten for at overdrage en virksomhed fra en generation til den næste godt nok står til at falde fra 15 til 5 pct. på grund af en politisk aftale mellem Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Jørgen Mads Clausen mener dog, at skatten bør fjernes helt, hvilket også er regeringens ambition frem mod 2025 ifølge regeringens eget regeringsgrundlag.

I regeringsgrundlaget står der følgende:

"Vi har allerede besluttet at sænke afgiften gradvist fra 15 pct. til 5 pct. i 2020, når en virksomhed overdrages til næste generation i familien eller en erhvervsdrivende fond. Regeringens ambition er at tage det sidste skridt frem mod 2025, så der ved overdragelse af en virksomhed slet ikke skal betales bo- og gaveafgift eller overdragelsesafgift."

Tilbage i august sagde erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i et interview med PolicyWatch, at regeringen ikke forventer at kunne fjerne den sidste rest af skatten på generationsskifte i denne valgperiode.

Siden har Socialdemokratiet bebudet, at partiet vil tilbagerulle blå bloks skattelettelse på generationsskifte, så skatten igen skal være 15 pct.

Fonde spiller vigtig rolle

Den nye beskatningsmodel for erhvervsdrivende fonde, som regeringen, S og R er blevet enige om, udspringer af et forslag fra Arbejdsgruppen om succession til erhvervsdrivende fonde.

Aftalen betyder, at overdragelsen af aktier fra ejerne af virksomheden til en fond vil være skatte- og afgiftsfri på tidspunktet for overdragelsen.

Ifølge Karsten Lauritzen vil det betyde, at flere virksomheder vil blive overdraget til en fond, som f.eks. Novo Nordisk og Coloplast har gjort det for mange år siden, før fondsreglerne blev ændret i 1998, hvor beskatningen ved overdragelse til en fond steg til 42 pct.

"De erhvervsdrivende fonde spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe vækst og fastholde arbejdspladser i Danmark. Derfor ønsker vi at fremme både de familieejede virksomheder og erhvervsdrivende fonde som ejerformer," lød det i en pressemeddelelse fra Karsten Lauritzen den 28. december.

"Med aftalen, som regeringen har indgået med Socialdemokratiet og Radikale Venstre, sikrer vi fordelagtige skattevilkår for de erhvervsdrivende fonde, så de også i fremtiden får mulighed for at bidrage positivt til samfundet," fortsatte skatteministeren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også