DI i granatchok: Samuelsen koster våbenvirksomheder 200 mio. kr.

Det koster danske våbenvirksomheder 200 mio. kr., hvis det lykkes udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) at annullere allerede indgåede aftaler med De Forenede Arabiske Emirater, vurderer Dansk Industri. Virksomhederne vidste, hvad de havde at regne med, lyder det fra udenrigsministeren.
Anders Samuelsen, udenrigsminister (LA). | Foto: Ritzau Scanpix/AP/Alastair Grant
Anders Samuelsen, udenrigsminister (LA). | Foto: Ritzau Scanpix/AP/Alastair Grant

Danske forsvarsvirksomheder må droppe at sende ordrer af sted til De Forenede Arabiske Emirater for 200 mio. kr., hvis udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) får held med at annullere allerede indgåede våbenkontrakter.

Den liberale udenrigsminister har ifølge Information i et svar til Folketinget oplyst, at al våbeneksport til De Forenede Arabiske Emirater skal stoppes. Han har samtidig bedt Rigspolitiet om at tilbagetrække de eksporttilladelser, der allerede er udstedt, hvis det er muligt.

Men det kan få store konsekvenser, hvis man trækker tilladelser tilbage, mener Dansk Industri.

"En ting er, at man vil stoppe for nye tilladelser. Det er sådan set okay, og det er vi vant til. Men vi er ikke vant til, at tilladelser, som man har fået og agerer efter, skal skrottes," siger Frank Bill, der er forsvars- og sikkerhedspolitisk chef i DI, til PolicyWatch.

Frank Bill taler på vegne af de danske våbenvirksomheder, og han ønsker ikke at fortælle, hvilke konkrete virksomheder der kommer i klemme som følge af, at tilladelser til våbeneksport til De Forenede Arabiske Emirater står til at blive trukket tilbage. Frank Bill oplyser dog, at der er tale om et fåtal af de i alt cirka 120 våbenvirksomheder, der findes i Danmark.

Det kræver en tilladelse at eksportere våben, og for lande uden for EU og Nato-samarbejdet løber tilladelserne kun et år ad gangen. Ved at annullere allerede udstedte tilladelser kan danske virksomheder ikke sende planlagte ordrer af sted.

"Vi har en situation, hvor virksomhederne har en godkendelse. De opfører sig efter den og eksporterer det, de har lov til. Og lige pludselig fra den ene dag til den anden skal de stoppe med det," siger Frank Bill og tilføjer:

"Vores vurdering er, at det koster virksomhederne i størrelsesordenen 200 mio. kr."

Kan virksomhederne ikke bare sælge de varer, der har lavet, til nogen andre – noget af det er vel metervarer?

"Nej, det er det ikke. Jeg vil antage, at det hele er tabt, fordi det er typisk sådan, at man tilpasser det, man sælger, til den enkelte kunde. Der er ikke to forsvar, der køber det samme," siger Frank Bill.

Skaber mistillid

Ud over tabet af ordrer for 200 mio. kr. kan beslutningen ødelægge tilliden til danske våbenvirksomheder, advarer Frank Bill.  

"Det største problem for os at se er, at når man stopper tilladelser, som allerede er givet, så giver det en usikkerhed i markedet," siger han og tilføjer:

"Nu kan kunderne pludselig ikke få det, de havde regnet med. Det skaber usikkerhed om, hvorvidt danske virksomheder er troværdige leverandører. Og det er langt, langt værre, for det betyder, at kunderne går andre steder hen."

Den danske forsvarsindustri omsætter årligt for omkring 4 mia. kr. Ud af det bliver 80 pct. hentet via eksport.

Langt hovedparten af eksporten er til Nato- og EU-lande, hvor der ikke er usikkerhed om tilladelserne. Men omkring 20-25 pct. af eksporten går til tredjelande, hvor der gives etårige tilladelser. Og det er den del af eksporten, der kan blive ramt hårdt af mistilliden, mener DI.

"Hvis der opstår usikkerhed om dansk handelspolitik på det her område, kan det betyde, at det bliver svært at drive forsvarsvirksomheder i Danmark fremover."

Det er endnu uvist, om det juridisk kan lade sig gøre at trække allerede udstedte tilladelser tilbage.

Samuelsen: Vi har sendt klart signal

Anders Samuelsen har truffet beslutningen, fordi De Forenede Arabiske Emirater er involveret i krigen i Yemen.

Han skriver i et mailsvar til PolicyWatch, at han "kæmper for frihandel og danske virksomheders muligheder på eksportmarkederne."

"Men samtidig er frihedsrettighederne også et centralt pejlemærke for mig som udenrigsminister," tilføjer han.

Udenrigsministeren henviser til situationen i Yemen og drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi som to hovedårsager til, at han vurderer, at våbeneksporten skal stoppes.

"Vi stod i en ny og ekstraordinær situation. Det var vi nødt til at reagere på. Det gjorde vi blandt andet ved at kommunikere klart og tydeligt om vores beslutning. Også så virksomhederne vidste, hvad de havde at regne med," skriver Anders Samuelsen og tilføjer:

"I forhold til de eksisterende tilladelser har Udenrigsministeriet anbefalet Rigspolitiet at tilbagekalde dem, såfremt det er muligt. Der er tale om svære afvejninger."

Ifølge Anders Samuelsen er det op til Rigspolitiet at træffe afgørelserne baseret på en konkret juridisk vurdering af hver enkelt sag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også