L&F: Danske fødevarer skal være klimaneutrale i 2050 

I halen på, at Danish Crown og Arla har fremlagt deres visioner om en CO2-neutral fremtid er organisationen Landbrug & Fødevarer også klar med sin vision for hele det danske fødevareerhverv.

Står det til organisationen Landbrug & Fødevarer er det danske fødevareerhverv i 2050 klimaneutralt.

Visionen er, at dansk fødevareproduktion skal gå foran og vise "verden, at der findes en økonomisk bæredygtig vej til en klimaneutral fødevareproduktion," som det hedder i pressemeddelelsen fra Landbrug & Fødevarer.

"Befolkningstilvæksten, fødevareefterspørgslen og klimaforandringerne rejser en enorm udfordring. Der er brug for innovative løsninger og ny teknologi, hvis vi skal mætte alle munde og samtidig tage vare på verdens klimaudfordringer," udtaler Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Ikke overraskende mener direktøren, at udviklingen i retning af en klimaneutral fødevareproduktion skal tage afsæt i de danske landmænds afgrøder og produktion, og at det ikke giver mening overlader den voksende globale fødevareefterspørgslen til lande, der er mindre klimaeffektive end Danmark.  

"Derfor tager vi nu et historisk skridt, der skal sikre danske løsninger på globale udfordringer: Vores erhverv skal være klimaneutralt senest i 2050. Hele vejen fra jord til bord," siger Anne Lawaetz Arhnung.

Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør, Landbrug & Fødevarer | Foto: Landbrug & Fødevarer
Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør, Landbrug & Fødevarer | Foto: Landbrug & Fødevarer

Som det er tilfældet i Carlsberg, Arla og Danish Crown, der alle har fremlagt deres visioner om en klimaneutral fremtid, har man heller ikke i Landbrug & Fødevarer alle dele på plads, når det kommer til at kunne komme i mål i 2050. Ifølge organisationen bør der derfor satses massivt på forskning og udvikling. 

"Det her bliver ikke nemt. Heldigvis har vi i Danmark rigtig gode forudsætninger for at gå forrest, og vores fødevareproducenter er allerede blandt de dygtigste og mest klimaeffektive i verden. Vi kender også dele af den rejse, der venter forude. Vi ved blandt andet, at der ligger et potentiale i at udtage lavbundsjorde, hvilket kan reducere udledningen af drivhusgasser.  Og vi ved, at vi med ny teknologi også kan reducere udledningen fra grise- og kvægstalde," siger direktøren  og tilføjer:

"I Danmark skabte vi et vindmølleeventyr, fordi vi turde at gå forrest og investere i morgendagens løsninger - før de andre. Hvis vi går sammen om at finde klimaløsninger på fødevareområdet, så har vi alle forudsætninger for at skabe et nyt eventyr, hvor Danmark endnu engang bliver bannerfører for noget, som ikke kun gavner os selv, men hele verden."

Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstersite FødevareWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også