Tønder-entreprenør trækker på skuldrene over øget kontrol: Vi kører da bare over grænsen

Virksomhederne i Sønderjylland tager imod Venstres idé om permanent grænsekontrol med et skuldertræk. Det får ikke betydning for erhvervslivet overhovedet, fortæller formanden for Tønder Erhvervsråd. Radikal EU-kandidat raser over, at V piller ved EU's kronjuveler.
Grænsekontrol i Kruså. | Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Grænsekontrol i Kruså. | Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Entreprenørvirksomheden Kjelkvist A/S i Tønder sender som mange andre sønderjyske virksomheder hver dag mandskab og køretøjer frem og tilbage over den dansk-tyske grænse.

Derfor er virksomhedens medejer og direktør, Bo Kjelkvist, vant til at række sit pas ud ad vinduet i den midlertidige grænsekontrol, der blev etableret i 2016. Nu vil Venstre gøre grænsekontrollen permanent, og det er med de lokale virksomheders øjne problemfrit, vurderer han.

"Det er ikke noget, der efter min opfattelse har nogen betydning for erhvervslivet overhovedet," siger Bo Kjelkvist, der er har godt 50 medarbejdere i sin virksomhed, til PolicyWatch.

Han har som formand for Tønder Erhvervsråd god føling med, hvad der rør sig i det lokale erhvervsliv. Og her er grænsekontrollen ikke noget, der fylder, fordi den fungerer gnidningsfrit.

"Vi har flere medarbejdere fra Tyskland, og det er ikke noget problem. De har deres pas med, og det viser de, hvis der er grænsekontrol, og hvis ikke der er, kører de da bare over. Det er ikke noget, der belaster os tidsmæssigt," siger Bo Kjelkvist.

Direktør: Grænsekontrol virker

Direktøren oplever tvært imod, at grænsekontrollen har medført færre tyverier fra for eksempel byggepladser

"I forhold til tyveri og indbrud, hvor tingene forsvinder ned over grænsen, der synes jeg, at jeg kan se, der er en bedring. Jeg ved ikke, hvad statistikken siger. Men jeg oplever, at der ikke er tyveri i samme omfang som tidligere," siger han.

Venstre meldte mandag ud, at partiet ønsker at gøre grænsekontrollen permanent. Det kræver, at Schengenaftalen laves om.

"Vi står med nogle udfordringer, som er kommet for at blive - migrationspres, grænseoverskridende kriminalitet og terrortruslen," siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til TV2 News og tilføjer:

"Derfor har vi som nationalstat brug for at passe på vores grænser, og derfor skal vi have udviklet et nyt Schengen-regime, der giver os mere politisk ejendomsret over vores egen grænsen."

R: Stop med at pille ved kronjuvel

En ændring af Schengen-samarbejdet er en politisk bombe, der lander midt i den aktuelle valgkamp til Europa-Parlamentet, hvor danskerne skal til stemmeurnerne på søndag.

Derfor er den radikale spidskandidat, Morten Helveg Petersen, også krads i sin kritik at Venstres udmelding.

"Det er en af kronjuvelerne i det europæiske samarbejde, som man begynder at pille ved nu i forhold til den frie bevægelighed. Vi skal bekæmpe problemerne med grænseoverskridende kriminalitet, men det skal vi gøre i Europol og gennem et stærkere politisamarbejde. Det er ikke grænsekontrol, der løser de problemer," siger Morten Helveg Petersen.

Han mener i modsætning til Bo Kjelkvist, at det kommer til at gå ud over danske virksomheder.

"Hvis man laver en grænsekontrol, hvor personbiler og lastbiler skal holde i kø, så kan man jo regne ud, at det giver store tab for dansk erhvervsliv og for almindelige mennesker," siger den radikale spidskandidat.

Venstres grænseudspil indeholder et mål om at investere 50 mio. kr. i ny overvågningsteknologi i form af sensorer og droner, der kan supplere og til dels erstatte noget af det mandskab, der lige nu står for kontrollen.

Hvis man laver grænsekontrollen på en intelligent måde med nummerpladescanninger og så videre, så kan det vel i princippet være ligegyldigt for erhvervslivet, at der er grænsekontrol?

"Ja, men det er det, som englænderne har sagt skulle være løsningen i Nordirland i forhold til brexit. Der er vi jo ikke kommet et hak videre. Hvis man kan gøre det intelligent, så er det fint med mig, men så havde englænderne nok installeret det allerede," siger Morten Helveg Petersen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også