Fortsat flere i job: Beskæftigelse voksede igen i april

Den danske jobfest fortsatte i april, men økonomer advarer om, at det muligvis snart rinder ud.
Beskæftigelsen fortsætter sin fremgang i Danmark. | Foto: Ritzau Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen
Beskæftigelsen fortsætter sin fremgang i Danmark. | Foto: Ritzau Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen
AF RITZAU

Også i april kom der stadig flere i arbejde i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik. I april fik 4700 flere personer en lønseddel i forhold til marts. Dermed forsætter det danske arbejdsmarked med at producere flere lønmodtagere.

Jobopsvinget kan i april fejre seksårs fødselsdag, noterer Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, i sin analyse af tallene.

"Det var i april 2013, at vendingen på arbejdsmarkedet indtraf. Og lige siden er det måned for måned – 72 måneder i træk - gået fremad med beskæftigelsen," skriver han

Selv om der er grund til at fejre den voksende beskæftigelse, forventer han, at jobfesten snart klinger af.

"Lige nu er der fuld gang i jobfesten, men det varer nok ikke så længe, før naboerne kommer forbi og beder os skrue ned for musikken," siger Bo Sandberg. 

Ligner opsving fra før finanskrisen

Det langvarige opsving er af Rockwool Fonden blevet sammenlignet med det seneste store opsving før finanskrisen. Her kigger Rockwool Fonden på, hvilke gruppe det er, der er kommet i beskæftigelse.

Rockwool finder, at det før finanskrisen i høj grad var det gruppe såsom unge, der drev den høje beskæftigelsen.

Denne gang er det dog anderledes. Her er det en stigning i beskæftigelsen hos andre grupper såsom ældre og udlændinge, der er kommet i arbejde.

Det er de 60- til 64-årige, der de seneste år i langt højere grad arbejder hårdt. Samtidig er det særligt antallet af udenlandske statsborgere, der driver beskæftigelsen i vejret.

Ifølge Arbejdernes Erhvervsråds cheføkonom Erik Bjørsted betyder det, at dansk økonomi er bedre rustet til dårligere tider.

"Hvis de mørke skyer, der trækker sig sammen over udlandet, udvikler sig til et regulært uvejr, er dansk økonomi dog heldigvis godt rustet," skriver han i en analyse.

"Økonomien er ikke overophedet, forbrugerne har ikke kastet sig ud i nogen vild forbrugsfest, og der er plads på de offentlige budgetter til at holde hånden under økonomien."

I april stod det private arbejdsmarked for 3600 flere lønmodtagere, mens det offentlige producerede 1100 flere lønsedler.

Arbejdsgiverorganisationerne Dansk Erhverv og Dansk Industri samt cheføkonom i Nykredit Tore Stramer skriver i deres analyse, at danske virksomheder har brug for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

"Der er simpelthen ikke nok ledige personer til rådighed nu og her til at sikre en fortsat pæn fremgang i beskæftigelsen herhjemme," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også