PolicyWatch

Dansk Industri: De svageste ledige skal være parate til at tage job

Dansk Industri vil presse jobcentrene til at skrue bissen på over for de svageste ledige på kontanthjælp.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

"Kontanthjælpsmodtagere skal som udgangspunkt klassificeres som jobparate."

Sådan lyder et af udspillene fra Dansk Industri (DI) i den nye 2030-plan 'Sammen skaber vi grøn vækst'. Organisationen vurderer, at blandt de personer, som har været på kontanthjælp i mere end to år, er det kun lidt over hver tiende, som med de nuværende regler bliver vurderet som jobparate. Det skriver A4 Nu.

"Vi har en fornemmelse af, at der er nogle, som i virkeligheden bliver opgivet af systemet, men som, hvis man gør sig lidt mere umage og styrker indsatsen, godt kan få sig et arbejde," siger arbejdsmarkedspolitisk chef i DI Steen Nielsen til A4 Nu.

Inspirationen kommer direkte fra indsatsen over for flygtninge, hvor man i 2016 besluttede, at de som udgangspunkt skulle klassificeres som jobparate og have en indsats, som var direkte jobrettet.

Indtil da havde man nærmest sagt fra starten af, at flygtninge ikke kunne klare sig umiddelbart på det danske jobmarked. Nu vendte man så at sige bøtten rundt. Altså så man fra deraf valgte at tro på, at flygtninge - trods ofte manglende dansk-kundskaber og kulturforståelse - godt kunne arbejde på en dansk arbejdsplads fra dag ét. 

Det førte til, at to ud af tre nu bliver klassificeret som jobparate. Før var det kun hver tolvte. 

"Det har været en kæmpe succes, og det er den tankegang, vi synes burde udbredes," siger Steen Nielsen til A4 Nu.

Siden 2016 er andelen af flygtninge i beskæftigelse - tre år efter ankomsten - steget til det dobbelte fra cirka én ud af fem til nu to ud af fem. 

Hos SF’s beskæftigelsespolitiske ordfører Karsten Hønge får forslaget fra Dansk Industri ikke ligefrem en begejstret modtagelse.

"Hvad Fanden ved de om socialpolitik? Det er en arrogance og en hån mod mennesker at sidde der ved sit skrivebord i København og tro, man ved bedre. Vi må stole på, at de mennesker, der arbejder på jobcentrene gør deres arbejde," siger Karsten Hønge til A4 Nu.

Hos Dansk Industri understreger Steen Nielsen, at man godt er klar over, at det ikke er alle kontanthjælpsmodtagere, der umiddelbart kan få et job, fordi der kan være mange andre problemer end arbejdsløshed - såsom misbrug, langvarig sygdom eller andet. 

"Det er ikke et ønske at nogle skal i job, som ikke kan klare et job. Det har virksomhederne heller ikke en interesse i," siger Steen Nielsen til A4 Nu.

Men DI vurderer, at det snarere er tre ud af ti - i stedet for én ud af ti - af de langvarige kontanthjælpsmodtagere, som bør vurderes som jobparate, og fastholder at det bør være udgangspunktet for vurderingen. Selv om Karsten Hønge mener, det er den forkerte medicin, så deler han målet om, at alle, som er i stand til det, skal i job. Og han vil også godt medgive, at der er brug for en mere ensartet indsats i kommunerne.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier