PolicyWatch

Loft skal bekæmpe kviklån – men der er flere smuthuller

Regeringen vil have et loft, som skal gøre op med kviklån og undgå, at flere Danskere falder i gældsfælden. Men det såkaldte ÅOP-loft kan omgås af virksomhederne på flere måder, lyder det fra lånevirksomhederne selv og lektor på CBS.

Foto: Joachim Adrian

I et forsøg på et endeligt opgør med kviklån, vil regeringen indføre et loft over ÅOP, som er de årlige omkostninger, et lån koster i procent. Men det loft, der er lagt op til, vil ikke gøre nogen synderlig forskel, siger lektor i finansiering på CBS, Bjarne Astrup Jensen, til Børsen.

Der er et smuthul i lovgivningen, som betyder, at lånevirksomheder kan omgå reglerne ved at ændre på lånenes gebyrstruktur, hæve lånebeløbet eller forlænge løbetiden, lyder det.

"Lånevirksomhederne vil i princippet kunne ændre på lånenes løbetid, og det vil sænke ÅOP'en gevaldigt. Nogle af lånevirksomhederne vil nok ikke kunne klare sig ved at skrue på løbetiden og andre mekanismer, og så må de jo lukke. Men de mindre grove af slagsen vil kunne skrue lidt på nogle mekanismer og fungere, selvom man indfører et ÅOP-loft," siger Bjarne Astrup Jensen til Børsen.

Indfører regeringen et loft over ÅOP, må lånevirksomhederne ændre deres lån, og det vil i sidste ende skade forretningen på kort sigt, har Jens-Ole Kyhl Klitgaard, talsmand for Digitale Långivere og adm. direktør i 4finance, tidligere udtalt til Børsen. Men det vil ifølge ham ikke gøre noget godt for problemet med gældsramte danskere, som er hele grunden til ÅOP-løftet.

Mette Frederiksen om større EU-budget: "Det er jo fuldstændig gak"

Professor om ny brexit-aftale: Kan ende som maveplasker 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier