Bagmænd slipper for at betale millionbøde i udbyttesag

En bøde til tysk bank er blevet trukket fra det forlig, Skattestyrelsen indgik med udbyttebagmænd i maj.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Det kommer ikke til at give ekstra penge i den danske statskasse, at den tyske bank North Channel Bank i september erkendte groft bedrageri i sagen om svindel med udbytteskat og gik med til at betale en bøde på 110 millioner kroner.

Bøden bliver nemlig trukket fra det beløb på 1,6 milliarder kroner, som en række af sagens bagmænd aftalte at betale til Skattestyrelsen som en del af et forlig, der blev indgået i maj.

Det skriver Politiken og TV2.

En del af forliget fra maj var, at hvis North Channel Bank, som to af bagmændene er skjulte ejere af, skulle blive idømt en bøde i Danmark, skulle den trækkes fra de 1,6 milliarder kroner.

Skatteminister Morten Bødskov (S) kalder det nødvendigt, at forliget blev konstrueret på den måde.

"Jeg kan godt forstå, hvis det klinger mærkeligt i den almindelige danskers ører, at betalingen af bankens bøde indgår som en del af forligssummen," siger Morten Bødskov.

"Men som jeg har fået det udlagt, så har det været et nødvendigt vilkår for at kunne lande forliget og på den måde få et stort milliardbeløb tilbage i den danske statskasse," siger han til Politiken.

Han tilføjer, at alternativet kunne være et årelangt retsopgør i USA med dyre advokatretninger.

De 1,6 milliarder kroner skal falde til Skattestyrelsen, når North Channel Bank i løbet af de kommende måneder forventes at blive solgt.

Hos Skattestyrelsen påpeger fagdirektør Steen Bechmann Jacobsen, at forliget er et komplekst juridisk dokument. 

Det består af flere elementer, der er gensidigt afhængige af hinanden, hvilket kan gøre det svært at forstå for udenforstående - især hvis man læser dem hver for sig. 

"Der er tale om et rigtig godt forlig for Danmark. Vi har handlet alle risiciene ved langtrukne retssager af med forliget og får hurtigt pengene hjem i kassen igen. Så missionen, som den er givet til Skattestyrelsen, er lykkes," siger Steen Bechmann Jacobsen i en pressemeddelelse. 

Samlet beløber sagen om svindel med dansk udbytteskat sig til 12,7 milliarder kroner. 

Skattestyrelsen har som mål at få alle penge retur, men har tidligere varslet, at det er realistisk at få omkring seks milliarder kroner tilbage. 

Det ventes desuden at ville koste omtrent to milliarder kroner i advokatregninger at få pengene hjem.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også