Hotel- og restaurantsbranchen kan se frem til lettere adgang til arbejdskraft

I hotel- og restaurationsorganisationen Horesta glæder man sig over lettere adgang til arbejdskraft, men kritiserer samtidig den nye finanslov for at have alt for meget fokus på at indfri velfærdsløfter.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

(Opdatering: I meddelelsen fra Horesta fremgik det i første omgang, at arbejdsgiverne fremover skal betale for de første 40 sygedage mod i dag 30. Det indgår ikke i finanslovsforslaget, og er derfor slettet fra teksten.)

Der er plads til både ris og ros i Horestas reaktion på den finanslovsaftale, som regeringen og dens støttepartier mandag aften fremlagde på Christiansborg.

På den ene side letter aftalen adgangen til kvalificeret arbejdskraft, men på den anden side er det erhvervslivet, der skal bidrage med finansiering af flere velfærdsløfter.

"Det er positivt for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, at aftalen vil gøre det lettere at tiltrække faglært udenlandsk arbejdskraft til Danmark fra lande uden for EU. Det har vi hårdt brug for. Dertil kommer, at den styrker vores erhvervsuddannelser økonomisk ved at afskaffe omprioriteringsbidraget og ved at videreføre puljen til kvalitetsudvikling. Og endelig får det betydning for vores arbejdspladser, at man afskaffer gebyret på danskkurser for flygtninge og indvandrere," udtaler Katia K. Østergaard, adm. direktør i Horesta, i en meddelelse.

Katia Østergaard, adm. direktør, Horesta | Foto: PR
Katia Østergaard, adm. direktør, Horesta | Foto: PR

Mandag aften kunne Pernille Skipper fra Enhedslisten berette, at en række afgifter på kaffe, chokolade og andre forbrugsvarer havde været del af forhandlingerne, men at de undervejs var gledet ud som finansieringsmodel til aftalen. Samme vej gik det den flyafgift, som ellers har del af debatten op til aftalens indgåelse.

Fra de sider af finansloven, hvor Horesta har understreget med rødt fremhæver Katia K. Østergaard især på en forhøjelse af arveafgiften, og derudover er brancheorganisationen utilfreds med en forhøjelse af emballageafgiften, som også vil ramme emballage, der er klima- og miljøvenlig, hedder det.

"Der er generelt tale om en finanslov, som har skullet indfri en masse velfærdsønsker. En del af finansieringen hentes desværre i erhvervslivet, hvor grundlaget for fremtidens velfærd skal skabes. Det virker meget kortsigtet. Vi anerkender, at de fem forligspartier har haft en lang række løfter, der skulle indfries. Men vi forventer på længere sigt, at man vil prioritere erhvervslivet højere," siger Katia K. Østergaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også