Konkurrencemyndighederne skærper jagt på lovovertrædere: “Topcheferne skal gerne vide, at vi kommer efter dem”

Der bliver skruet op for blusset på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens jagt på fusk. Beskeden kommer i kølvandet på en historisk stor bøde, skandalesagen om Falcks misbrug af en dominerende markedsposition og et hidtil uset antal sagskomplekser, der venter hos bagmandspolitiet.
Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen | Foto: PR/Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen | Foto: PR/Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
AF PETER THOMSEN

De danske konkurrencemyndighederne har aldrig haft så mange sager, som de har nu, og det får nu Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at poste så mange ressourcer som muligt ind i efterforskning og retsforfølgelse af overtrædelse af konkurrenceloven. Sådan lyder meldingen fra styrelsens direktør, Jakob Hald til erhvervsmediet Finans.

“Topcheferne skal gerne vide, at vi kommer efter dem, hvis de ikke efterlever konkurrencereglerne,” siger Jakob Hald i sit første interview, siden han tiltrådte i jobbet i 2016.

Ifølge mediet ligger der i dag ca. 25 sagskomplekser hos bagmandspolitiet, som omhandler formodet overtrædelse af konkurrenceloven. Disse komplekser er alle sendt til strafferetlig efterforskning.

Styrelsens styrkede fokus på konkurrencesager kommer efter et 2019, som har indebåret flere bøder i millionklassen.

Et historisk bødeår

Blandt dem findes en kartelsag mod nedrivningsselskabet J.Jensen, som i april blev idømt en bøde på 1 million kroner ved Retten i Hillerød. Virksomheden blev dømt for såkaldt priskoordinering ifølge Finans.

2019 rummede dog også en rekordbøde, da Falck blev idømt at skulle 30 millioner kroner ved Københavns Byret.

Bøden faldt på baggrund af, at Falck skulle have misbrugt sin dominerende markedsposition i kølvandet på et udbud af ambulancedrift i Region Syddanmark. Den danske ambulanceudbyder tabte enterprisen til en hollandsk rival, Bios, men udrullede efterfølgende en negativ kampagne mod det det hollandske selskab, som ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skulle ekskludere virksomheden fra det danske marked.

Styrelsen vurderede, at Falcks ageren var i strid med konkurrenceloven.

Retten var enig.

Allerede inden domsafsigelsen havde sagen dog skabt furore på Christiansborg, hvor daværende innovationsminister Sophie Løhde (V) varslede at arbejde for lovændringer, så det offentlige kunne ophæve kontrakter med virksomheder dømt for lovbrud.

“At man kan blive dømt og så bare fortsætte sit samarbejde inden for en kontrakt med en offentlig virksomhed, fuldstændig som om intet var hændt, det, tror jeg, alle synes, er stødende," sagde Sophie Løhde dengang til DR.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også