Højere mindsteløn vil ramme flygtninge, unge og ufaglærte

Hvis forhandlerne for landets private ansatte får deres vilje, vil det koste jobs. En hævelse af mindstelønnen - som byggebranchen bl.a. har ønsket - vil nemlig samtidig kunne presse bl.a. flygtninge og ufaglærte ud af arbejdsmarkedet, vurderer tænketank.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det er klart, at det vil koste jobs, hvis mindstelønnen hæves - og særligt arbejdsmarkedets marginaliserede er i farezonen, lyder vurderingen fra både arbejdsgivere og en professor. Det skriver dagbladet Børsen, hvor blandt andet adm. direktør og partner i Skou Gruppen, Martin Skou Heidemann, ikke lægger skjul på, at en forøgelse af mindstelønnen på vil gøre det for dyrt at ansætte eksempelvis flygtninge.

Mindstelønsspørgsmålet kommer efter et krav fra ansatte i byggebranchen, hvor der bl.a. blev lagt vægt på en markant stigning i mindstelønnen for udenlandske ansatte i byggeriet. Her har der konkret været tale om en stigning på mellem 20 og 40 kroner i timen. Ifølge analysechef hos tænketanken Kraka, Jesper Kühl, vil stigningen dog ikke kun koste job blandt flygtninge.

"Arbejdsgivere ansætter jo kun folk, der er deres løn værd. En stigning i mindstelønnen kan gå hen og ødelægge job, fordi de folk, der før havde arbejde, ikke længere er deres løn værd efter stigningen. Og det vil være ufaglærte, flygtninge og andre med lidt eller ingen uddannelse, der bliver ramt af det," siger Jesper Kühl.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu