Efter en måned med corona: Banker fører an i aktienedtur – de store trækker læsset

De danske storbanker er hårdest ramt på aktiekursen under coronakrisen. På 22 handelsdage har Danske Bank tabt 44 pct. Ringkjøbing Landbobanks markedsværdi er nu højere end Sydbanks og Spar Nords – til sammen.
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Efter en måned med coronakrisens hærgen på de finansielle markeder står det klart, at bankerne er hårdest ramt. Både i Danmark og udlandet har udsigterne til en af verdenshistoriens dybeste recessioner sat sig i et dyk på omkring 40 pct. for danske banker i gennemsnit.

Med en historisk lav prissætning målt på kurs/indre værdi kan signalet fra markedet ikke tolkes anderledes end, at der venter tab og nedskrivninger forude. Men der er store forskelle blandt de danske banker.

Særligt de store banker er hårdt ramt med Sydbank i spidsen, der har tabt 48 pct. i den seneste måned. Herefter følger Jyske Bank med 45,4 pct. og Spar Nord med 43,9 pct. Danske Bank og Nordea har kørt tandem på vej ned og ligger begge til fald på ca. 43,5 pct.

Hos Ringkjøbing Landbobank har nedturen været lidt mildere med et fald på 35,5 pct.

Småbanker slipper mere nådigt igennem

En række af de mindre banker er sluppet nådigt igennem, som det fremgår af grafikken nedenfor, og særligt Lån & Spar Bank og Lollands Bank skiller sig ud.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Foto: Bloomberg
Foto: Bloomberg

Kursudviklingen på danske bankaktier over den seneste måned. Kilde: Bloomberg.

For Lollands Bank vedkommende er der næppe tvivl om, at den nye storopkøber af bankens aktier, Sparekassen Sjælland-Fyn, har lagt en hånd under kursudviklingen. Sparekassen Sjælland-Fyn ejer nu mere end 15 pct. af aktierne i Nakskov-banken.

Lollands Bank skiller sig således ud, når man ser på udviklingen over hele 2020. Her er det blevet til et positivt afkast på 7,6 pct.

Landbobanken større end Sydbank og Spar Nord

Kursudviklingen afspejler selv sagt den samlede markedsværdi. Danske Bank er nu kun 58,7 mia. kr. værd. svarende til 37 pct. af den bogførte egenkapital ved årsskiftet.

Billedet er ikke meget anderledes, når vi ser på kursudviklingen over de seneste 12 måneder. De store banker har tabt væsentligt mere end de små.

Blandt de mellemstore banker er situationen nu, at Ringkjøbing Landbobank er 9,57 mia. kr. værd på børsen. Sydbank ligger på 5,16 mia. kr., og Spar Nord Bank har en markedsværdi på 4,49 mia. kr. Den kombinerede værdi af Sydbank og Spar Nord er altså mindre end Ringkjøbing Landbobank.

Adm. direktør John Fisker har høstet masser af roser for driften af Ringkjøbing Landbobank igennem de seneste år. Resultatet er konsistent opadgående, og omkostninger holdes i jerngreb.

Men udviklingen i de tre banker set fra aktionærens perspektiv er alligevel slående. Et genbesøg til årsregnskaberne fortæller, at Sydbanks 2030 medarbejdere i 2019 leverede 3,9 mia. kr. i samlede indtægter og et resultat efter skat på 853 mio. kr. Sydbanks samlede udlån er på 60,6 mia. kr.

Spar Nords 1578 medarbejdere leverede 3,3 mia. kr. i samlede indtægter og et resultat efter skat på 1059 mio. kr. Spar Nords totale udlån er 51,3 mia. kr.

Til sammenling havde Ringkjøbing Landbobank og dens 652 ansatte kun en basisindtjening på 2,1 mia. kr., resultatet efter skat var på 978 mio. kr. og udlånet rundede 35,5 mia. kr.

Sydbank og Spar Nord har altså tilsammen et mere end tre gange så stort udlån, en markant større organisation og har højere indtjening. Alligevel når de ikke Ringkjøbing Landbobank til sokkerholderne på aktiemarkedet.

De små er hårdest ramt i USA

Mens de store danske banker er hårdest ramt, er situationen lige modsat i USA.

De fem største banker anført af JP Morgan, Well Fargo, Citigroup, Bank of America og US Bancorp er faldet 46,1 pct. på en måned. Til sammenligning er gruppen af regionalbanker i S&P 500-indekset faldet 50,2 pct. Der er ikke korrigeret for ændringer i valuta.

Ser man udover banksektoren, ser det værst ud for den gren af olieindustrien, der udgøres af drilling-selskaber. De er faldet 68,5 pct. Dem har vi også en enkelt herhjemme, hvor Maersk Drilling er dykket tilsvarende over den seneste måned.

For alle danske aktier er kurserne dykket 26,9 pct. målt på det gamle KAX-indeks. I øvrigt er den eneste danske aktie, der er kommet gennem den seneste måned med et plus, Gyldendal med en stigning på 17,8 pct.

I det toneangivende OMX C25-indeks har kun FLS og ISS klaret sig en anelse dårligere end Danske Bank og Jyske Bank. C25-indekset er faldet 27,2 pct.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også