Horesta og DE frygter en hård udfasning af hjælpepakker

Det skal være slut med hjælpepakker 8. juli mener de økonomiske vismænd. En udmelding, der bekymrer Dansk Erhverv og Horesta.
Horesta frygter for, hvordan det vil gå restauranter, caféer og hoteller, hvis hjælpepakkerne udfases for hurtigt. | Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Horesta frygter for, hvordan det vil gå restauranter, caféer og hoteller, hvis hjælpepakkerne udfases for hurtigt. | Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
AF DIDDE VENZEL

Selvom danskerne allerede kan nyde en kold fadøl på en fortovscafé, og snart se frem til en tur i ballongyngerne i tivoli, så står hoteller, restauranter og oplevelsesindustrien overfor en hård nyser.

Sommerens indtægt bliver langtfra den samme som sidste år, og derfor frygter Horesta en hård udfasning af statens coronahjælpepakker vil skade branhcen.

Ekspertgruppe regner på udfasning

De sidste to uger har en økonomisk ekspertgruppe udpeget af regeringen regnet på, hvordan man bedst udfaser regeringens coronahjælpepakker.        

De økonomiske vismænd har dog allerede meldt, at regeringens håndsrækning til det coronoklemte erhvervsliv bør stoppe 8. juli, som aftalt. Vismændene holder samtidig en kattelem åben for virksomheder, som fortsat er påtvunget at være lukkede. 

Man bør ikke give kunstigt åndedræt til dele af det danske erhvervsliv, mener vismændene. En betragtning som den liberale tænketank Cepos og Liberal Alliance deler.

Det er nogle udmeldinger, der bekymrer.

”Vi ser gerne at hjælpepakkerne udfases, så virksomhederne ikke er på statsstøtte. Tro mig. Der er intet virksomhederne hellere ville. Problemet er bare, at den virkelighed vi har lige nu ikke minder om en normal situation, hvor de naturlige markedskræfter virker. Grænserne er fortsat lukkede, virksomhederne har været tvunget lukkede og den omsætning de ser ind i, er ikke som før coronakrisen. Og fremadrettet vil omsætningen inden for turisme og oplevelsesøkonomien også blive meget svingende,” siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Horesta.

Derfor foreslår organisationen en tilpasning af coronahjælpepakkerne, så de passer til en genåbning og ikke en ’lock down’ situation.

”Vores medlemmer har brug for nogle lavere trin, så de kan følge med. Som kompensationspakkerne er skruet sammen nu, er trinene alt for store. Derfor skal man gøre pakkerne mere fleksible,” siger Annette Hyldebrandt, og forklarer, at restauranter og hoteller skal have en belægningsgrad på omkring 70 procent for at gå i nul i forhold til de faste udgifter.

”I en normal situation, kan man godt argumentere nationaløkonomisk for, at det der ikke kan stå, det må falde. Vi er bare i en helt utrolig nødsituation, fordi omsætningen for de her erhverv ikke bare kan flyttes til efteråret. En tabt booking er en tabt booking uanset, om det gælder en overnatning, en forlystelse eller et måltid. Samtidig har vi været ramt, først, hårdest og længst. Og vi ved endnu ikke, hvornår grænserne åbner igen,” siger hun.

Bekymret for om folk mister jobs

Kritikken kommer efter, at Dansk Erhverv gik i rette med Finansministeriets tal for detailhandlen, som erhvervsorganisationen mente var misvisende. I samme ombæring advarede Dansk Erhverv mod en hardcore udfasning af hjælpepakkerne.

”Lad mig sig det sådan, lige nu er min største frygt ikke, at vi giver kunstigt åndedræt til virksomheder. Det, jeg reelt er mere bekymret for, at de 200.000 mennesker som er på lønkompensation, mister muligheden for at komme tilbage til et job," sagde cheføkonom Tore Stramer til PolicyWatch.

Dansk Erhverv mener ligesom Horesta, at man bør udfase gradvist og langsomt.

En holdning Venstre og Konservative deler.

”Udfasningen af hjælpepakker skal foretages klogt, derfor venter på ekspertgruppens forslag. Vi tror ikke på en fuld udfasning 8. juli. Vi mener man skal udfase differentieret, så man stadig holder hånden under f.eks. oplevelsesindustrien. Vi kan ikke bare lukke og slukke 8. juli,” siger finansordfører i Venstre Troels Lund Poulsen.

Ekspertgruppen forventes at fremlægge deres forslag til en udfasning af hjælpepakkerne onsdag morgen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også