Skattestyrelsen har opkrævet 4,5 milliarder for meget i renter

Kammeradvokaten har vurderet, at Skattestyrelsen har opkrævet renter forkert fra 42 virksomheder.
Foto: PR/Skattestyrelsen
Foto: PR/Skattestyrelsen
AF RITZAU

Skattestyrelsen skal tilbagebetale omkring 1,5 mia. kr., fordi styrelsen i en række sager har opkrævet for høje renter.

I alt har Skattestyrelsen opkrævet cirka 4,5 mia. kr. for meget i renter fra en række virksomheder i de såkaldte gennemstrømningssager.

Det oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Skattestyrelsen har opdaget, at man siden 2008 har anvendt forkerte rentesatser i sagerne.

Kammeradvokaten har ligeledes vurderet, at praksis har været forkert.

"Vi er rigtig ærgerlige over denne sag. Vi har haft en forkert praksis i en længere årrække, og det retter vi nu op på," siger fagdirektør i Skattestyrelsen Kenneth Joensen.

Fejlen vedrører 42 af de i alt 48 virksomheder i de såkaldte gennemstrømningssager.

Det er sager, hvor selskaber har udbetalt udbytte, renter og royalties for i alt 30,3 mia. kr. - uden at de har indeholdt kildeskat til Danmark af beløbene. Hovedparten af sagerne er endnu ikke afgjort.

Skattestyrelsen har i disse sager opkrævet renter for i alt 6,7 mia. kr. - men det beløb har vist sig at være 4,5 mia. kr. for højt.

Fra 2011 til 2019 er der sket en indbetaling af cirka 1,5 mia. kr. i renter fra de 42 virksomheder.

Det er derfor 1,5 mia. kr. plus rentegodtgørelse, der skal tilbagebetales. Men det helt præcise beløb er endnu ikke kendt, skriver Skattestyrelsen.

Fejlen i opkrævning af renter giver dog ikke anledning til, at Skattestyrelsen ændrer bedømmelsen af skattekravene i de verserende sager mod virksomhederne.

"Det er vigtigt for mig at understrege, at det i sagerne om den forkerte praksis handler om nogle bestemte store selskaber, vi har identificeret, som typisk har betalt renter eller udloddet udbytter til et moderselskab i EU, og beløbene er derfra kanaliseret videre til et selskab i såkaldte lavskattelande – det, som nogen kalder skattely," siger Kenneth Joensen.

"Vi er i fuld gang med en plan for, hvordan disse selskaber kan få tilbageført de penge, der er blevet trukket for meget i renter. Det forventer vi at kunne være i mål med ved udgangen af 2020."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også