PolicyWatch

Demokraternes sejr kan presse big tech

Teknologianalytiker forventer, at den regulatoriske "skygge" for big tech vil fortsætte i 2021.

"Vi tror også, at den demokratisk-ledede regering i endnu højere grad vil støtte Justitsministeriets og Federal Trade Commissions forsøg på at splitte Alphabet, Amazon og Facebook op," siger teknologianalytiker. | Foto: Caroline Brehman/AFP / POOL

På en onsdag, hvor teknologiaktierne buldrer derudaf med et plus til Nasdaq på 2,0 pct. , og mens Nasdaq 100 vinder hele 2,3 pct., er det måske passende også at fokusere på frygten for, at opturen for flere af de store Faang-navne snart kan være forbi.

Nu da Demokraterne har magten i Washington.

"Vi forventer fortsat, at den regulatoriske skygge for megacap-internet-virksomheder vil være der i 2021, og vi ser en opsplitning af Facebook som strukturelt mest bekymrende for investorer, da det ville være en svær og dyr afvikling, og da selvstændige Instagram- og Whatsapp-platforme formentlig ville konkurrere om de samme brugere og annoncører," siger Justin Post, teknologianalytiker hos Bank of America, til Yahoo! Finance.

Ifølge Post er der med Demokraternes kontrol over Kongressen, om end med snævre flertal, og Joe Biden som præsident større sandsynlighed for ny lovgivning med styrkede rettigheder til og beskyttelse af brugernes private data, nye og mere begrænsende definitioner af markedskontrol for de store teknologiselskaber og endelig regulering af teknologikæmperne som digitale forsyningsselskaber.

"Vi tror også, at den demokratisk-ledede regering i endnu højere grad vil støtte Justitsministeriets og Federal Trade Commissions forsøg på at splitte Alphabet, Amazon og Facebook op."

Her ser analytikeren fra Bank of America et signal i, at Joe Biden har udnævnt Bruce Reed til sin øverste digitale rådgiver. Reed var nemlig hovedaktør i vedtagelsen af en lov, der i 2018 styrkede forbrugernes ret til privatliv i Californien.

Stormen på Kongressen for to uger siden, mener Just Post, vil også styrke kravene om øget kontrol med ytringer på de sociale medier, og her kan en særlig lov, Section 230, der yder internetvirksomheder beskyttelse mod juridiske konsekvenser for brugernes ytringer, blive ophævet.

Alt i alt peger det mod et dårlige klima for aktierne i den nye økonomi. Pres på omsætningen, øgede omkostninger til håndteringen af reguleringerne og ringere pengestrøm i forbindelse med betaling af potentielt store bøder.

Da Facebook, Alphabet og Amazon udgør de tre største positioner hos aktive large cap-investorer, så er det en "crowded trade" og dermed er potentialet for en nedtur i de tre endnu større, hvis politikerne prikker hul på boblen.

Bank of America mener dog alligevel, at værdisætningerne i de tre store internetselskaber er relativt lave sammenlignet med konkurrenterne, og i tilfælde af opsplitning er der potentiale for, at flere værdier kommer frem i lyset.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier