52 minkavlere vil genoplive minkerhvervet: Vil hente avlsdyr fra udlandet

En gruppe minkavlere har organiseret sig og vil starte op med mink fra årsskiftet.
Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
af DR P4 Midt & Vest

Der skal igen mink ind i burene på danske minkfarme. I hvert fald hvis det står til 52 tidligere avlere, som satser på, at der kommer mink på de danske gårde igen fra årsskiftet 2022.

Det skriver DR P4 Midt & Vest.

Det er nemlig den dato politikerne har sat som skilledato for, hvor længe minkerhvervet er nedlukket i Danmark.

En af de avlere, som håber og forventer at få mink i sine bure fra 2022 er Niels Chr. Poulsen fra Ringkøbing.

"Vi tror, det vil være en ganske fornuftig forretning at have minkproduktion igen," siger Niels Chr. Poulsen om begrundelsen for at begynde igen.

Hvis det ikke havde været for nedlukningen af erhvervet, vil han have produceret mellem 250.000 og 300.000 minkskind i 2020, hvilket ifølge farmeren svarer til en omsætning på 90-100 millioner kroner.

Niels Chr. Poulsen vil nu bruge det næste år på at optimere sit produktionsapparat, og så mener han, det er realistisk, at få mink i burene igen.

"Som lovgivningen ser ud i dag, må vi have mink igen fra 2022, så jeg mener, det er realistisk. Men det er ikke realistisk, at vi kommer op på samme produktion, som vi havde før alt det her skete," siger den vestjyske minkavler til DR P4 Midt & Vest.

De 52 minkavlere har organiseret sig i gruppen, der kalder sig Danske Mink, og her er talsperson Louise Simonsen også optimistisk i forhold til at genoplive dansk minkavl.

"2021 bliver ikke i minkens tegn. Men så længe politikerne holder det, der er lovet – altså loven, hvor der står, at man må have mink igen den 31.12.2021, så ser jeg ikke, at der er noget til hinder for at få minkavl i gang," siger Louise Simonsen.

Dansk minkavl har været kendt for godt avlsarbejde i hele verden, og det er netop udenlandske mink, som skal sætte skub i den danske produktion igen.

"Der er gode dyr rundt omkring i verden, som er købt i Danmark. Netop fordi danske avlere har præsteret at lave så fantastisk et produkt, at vi er verdensomspændende i avlsdyr," siger Louise Simonsen.

I øjeblikket venter minkavlerne på erstatning fra aflivningen af deres mink, og der arbejdes politisk på en ekspropriationslignende erstatning, der bliver dyr for den danske stat. Derfor håber og tror Louise Simonsen, at der vil være politisk opbakning til, at erhvervet kan genoplives.

"Man skal huske at det her ikke er en situation, minkavlerne selv har skabt eller sat sig i. Hvis de her 52 avlerne ikke skal have kompensation i form af fuld ekspropriation, så vil det spare utrolig mange penge i statskassen," siger Louise Simonsen til DR Nord.

Palle Høj er rådgiver hos landbrugsorganisationen Sagro. Han mener, det bliver svært at genskabe minkbranchen som før corona. Men han vil ikke afskrive den nye gruppe på forhånd.

"Når nogen har en lyst og en interesse og en vilje, så kan mange ting lykkes. Men jeg tror, det bliver for nogle få," siger Palle Høj.

Det ændrer dog ikke på, at Niels Chr. Poulsen tror på, at han bliver en af de minkavlere, som har en fremtid.

"Jeg tror ikke statskassen har råd til at blive ved med at poste penge ud og holde erhvervet nedlukket. Hen over sommeren vil de sidste danskere formentlig blive vaccineret mod corona, så jeg kan ikke se nogen som helst begrundelse til ikke at kunne starte produktionen op igen," siger Niels Chr. Poulsen.

Fødevareordfører hos socialdemokratiet, Anders Kronborg, undrer sig over udmeldingen fra de 52 minkavlere, fordi branchen tidligere har meldt ud, at den midlertidige nedlukning var en de facto nedlukning.

Han byder minkavl i Danmark velkomment, men tør ikke garantere, at branchen kan starte op til årsskiftet.

"Der er ingen, der ved, hvordan corona udvikler sig, men der er ikke noget til hinder for, at der er mink i Danmark i fremtiden, så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt," siger han.

Han påpeger, at det aldrig har været regeringens hensigt at nedlægge produktionen af mink.

"Vi skal huske, at selv om der er nogen, som gerne vil starte op igen, så er der stadig mange avlere, som har fået frataget sig deres levebrød. Der arbejder vi stadig på en erstatning, så de kan komme godt videre og få en ordentlig fremtid," siger Anders Kronborg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også