PolicyWatch

Lægemiddelstyrelsen gentager budskab fra EMA

I Danmark har Sundhedsstyrelsen foreløbig sat Astrazeneca-vaccinen på pause indtil 15. april. Det er endnu uvist, om udmeldingen fra EMA får betydning for den danske vaccination med Astrazenecas vaccine.

Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, siger i en erklæring onsdag, at det ser en mulig forbindelse mellem AstraZenecas covid-19-vaccine og sjældne tilfælde af en kombination af usædvanlige blodpropper med et lavt antal blodplader.

EMA understreger, at fordelene ved AstraZenecas covid-19 vaccine stadig klart overgår ulemperne.

Samtidig opfordrer agenturet EU's regeringer til at sætte kræfter ind på et undgå og modarbejde misinformation om vaccinen. De 27 landes sundhedsministre har ifølge nyhedsbureauet Reuters været indkaldt til hastemøde om sagen onsdag klokken 18.

Sundhedsministrene er blevet orienteret om, at den nye udmelding fra lægemiddelagenturet ventes at få en øjeblikkelig virkning på de foreliggende vaccinationsplaner.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen foreløbig sat Astrazeneca-vaccinen på pause indtil 15. april.

Lægemiddelstyrelsen tager i en pressemeddelelse onsdag aften ikke stilling til, om udmeldingen fra EMA får betydning for den danske vaccination med AstraZenecas vaccine.

Pressemeddelelsen er en opsummering af meldingen fra EMA. Det gentages, at der i Danmark er modtaget to indberetninger om det særlige sygdomsbillede. Det ene tilfælde har haft dødelig udgang.

EU-landene opfordres til at koordinere deres reaktioner. Det skriver Reuters, som har set et brev til ministrene fra det portugisiske EU-formandskab.

"Harmonisering på EU-niveau har afgørende betydning for at få stoppet udbredelse af misinformation," hedder det blandt andet i brevet.

"Covid-19 er en meget alvorlig sygdom, som medfører mange hospitalsindlæggelser og mange dødsfald," siger EMA's direktør, Emer Cooke.

Cooke optrådte på et pressemøde efter lægemiddelagenturets møde onsdag. På mødet blev det bekræftet, at EMA finder vaccinen fra AstraZeneca "sikker og effektiv".

EMA baserer sin konklusion på en grundig gennemgang af 62 sager med blodpropper i hjernen og 24 i maven. 18 af sagerne havde dødelig udgang.

Agenturet angiver som mulig forklaring på det usædvanlige sygdomsbillede, at der kan være tale om en reaktion fra immunforsvaret. Det minder ifølge EMA om en tilstand, man sommetider ser hos patienter, der bliver behandlet med det blodfortyndende middel heparin.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier