PolicyWatch

Dansk Erhverv: Forsinket vaccineplan kan koste Danmark milliarder

Det kan blive dyrt for den danske økonomi, at den danske vaccineplan nu skrider på grund af, at man har droppet Astrazenecas coronavaccine og der fortsat er usikkerhed omkring Johnson & Johnsons vaccine.

Foto: PR/Dansk Erhverv

Den forsinkede vaccineplan kan i Danmark komme til at give et månedligt produktionstab på 6-8 mia. kr.

Det vurderer Tore Stramer, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv.

Det betyder, at der vil kunne blive skåret cirka 0,3 pct. af BNP-prognosen for i år, for hver måned vaccineudrulningen bliver forsinket, skriver han i en kommentar.

Finansministeriet forventer i øjeblikket en samlet BNP-vækst på 3,3 pct. i år.

Den forsinkede vaccineplan skyldes, at Astrazeneca-vaccinen nu officielt er blevet droppet, mens der fortsat er stor usikkerhed om, hvorvidt vaccinerne fra Johnson & Johnson vil blive taget i brug igen.

"Vi forventer, at omkring 100.000 job fortsat vil være berørt af restriktionerne hen over sommeren, og potentielt også ind i starten af efteråret hvis vaccinen fra Johnson & Johnson droppes helt. Der er vel og mærke primært tale om tabte job i de i forvejen hårdt prøvede oplevelseserhverv," skriver Tore Stramer.

"Det er derfor også en meget stor streg i regningen, at vaccinekalenderen nu er blevet stærkt forsinket," understreger han.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier