EMA: Mulig sammenhæng mellem J&J-vaccine og blodpropper

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) vurderer, at der er en mulig sammenhæng mellem Johnson & Johnsons coronavaccine og sjældne tilfælde af blodpropper.
Foto: Mark Ralston/AFP / AFP
Foto: Mark Ralston/AFP / AFP

Der er en mulig sammenhæng mellem Johnson & Johnsons coronavaccine og sjældne tilfælde af blodpropper kombineret med et lavt antal blodplader.

Sådan lyder vurderingen fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) i en pressemeddelelse tirsdag eftermiddag.

EMA's sikkerhedskomité har undersøgt flere tilfælde af usædvanlige blodpropper hos personer, som har fået coronavaccine fra Johnson & Johnson.

Mens der er en mulig sammenhæng, er der tale om meget sjældne bivirkninger, understreger EMA’s sikkerhedskomité, som vil have opdateret produktinformationen for Johnson & Johnsons coronavaccine med de nye oplysninger om mulige bivirkning.

Sikkerhedskomitéen har blandt andet undersøgt otte tilfælde i USA, hvor personer har fået en blodprop efter at have modtaget coronavaccinen fra Johnson & Johnson. En af personerne døde.

Alle tilfældene var hos folk under 60 år og størstedelen var kvinder. På nuværende tidspunkt vil EMA's sikkerhedskomité ikke konkludere, at der er nogen særlig risikofaktor, som folk bør være opmærksomme på.

De forskellige tilfælde af blodpropper minder om de tilfælde af blodpropper hos folk, som har modtaget Astrazenecas coronavaccine, lyder det i meddelelsen.

EMA fastholder dog, at fordelene opvejer ulemperne ved vaccinen, og det er dermed tilsvarende anbefaling, som agenturet kom med for Astrazenecas vaccine.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen meddelt, at man fremover ikke vil bruge Astrazeneca-vaccinen som en del af det danske vaccinationsprogram.

Der er ikke truffet en endelig beslutning angående vaccinen fra Johnson & Johnson.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også