PolicyWatch

Johnson & Johnson genoptager vaccineudrulning i Europa

Udrulning af Johnson & Johnsons vaccine blev stoppet efter få tilfælde af blodpropper. Nu genoptages den.

Foto: SHANNON STAPLETON/Reuters / X90052

Johnson & Johnson genoptager sin vaccineudrulning i Europa, der i sidste uge blev sat på pause. Det oplyser selskabet tirsdag i en pressemeddelelse.

Udrulningen blev stoppet, efter at der i USA blev set sjældne tilfælde af specielle blodpropper blandt få af de vaccinerede.

I USA blev brugen indstillet, og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) besluttede også at kigge på vaccinen. Tirsdag er der så kommet nyt.

Her har EMA kunnet fortælle, at der er en mulig sammenhæng mellem vaccinen og de sjældne tilfælde af blodpropper.

Det anbefales derfor, at risikoen bliver tilføjet til produktbeskrivelsen. Det fastholdes dog, at fordelene ved vaccinen opvejer risikoen.

Den henstilling vil Johnson & Johnson følge - og herefter fortsætte udrulningen.

"Sikkerheden og trivslen for de personer, der bruger vores produkter, er højeste prioritet for os," siger forskningsdirektør Paul Stoffels i meddelelsen.

Johnson & Johnson-vaccinen er den vaccine, som Danmark har bestilt flest doser af. I alt har Danmark lagt billet ind på 8,2 millioner doser.

De første knap 40.000 doser ankom til Danmark i sidste uge. Her blev de lagt på køl og opbevaret, indtil det er besluttet, hvad der skal ske med dem.

Myndighederne er ikke kommet med en udmelding, efter at EMA tirsdag har holdt pressemøde. Det vides derfor ikke endnu, om vaccinen tages i brug.

I modsætning til de tre andre coronavacciner, der bruges - eller har været brugt i Danmark - kræver den kun et stik. De andre kræver to.

I øjeblikket bruger Danmark to vacciner - fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

En vaccine fra AstraZeneca har også været i brug. Det blev dog stoppet på grund af sjældne tilfælde af blodpropper - ligesom ved vaccinen fra Johnson & Johnson.

I alt har knap 1,1 million danskere fået mindst et stik med en vaccine. Cirka 520.000 personer er færdigvaccinerede.

Mere fra PolicyWatch

Hvert tredje nyudlån vil blive ramt af Risikorådets forslag

Særligt de yngre boligkøbere vil mærke effekten, hvis Det Systemiske Risikoråds anbefaling om at begrænse afdragsfrie lån bliver gennemført. Rådet forventer, at forslaget "kun i begrænset omfang" vil påvirke prisudviklingen på boligmarkedet.

De Linde-højhus på Aarhus Havn sikret politisk flertal

Borgmesterpartiet i Aarhus stemmer ja til et 139 meter højhus på Mindet på tirsdagens byrådsmøde, og dermed er der flertal for projektet, som også har støtte fra V og K. Enhedslisten og SF stemmer imod projektet som Olav de Linde står bag.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier