PolicyWatch

Moderna vil fordoble antal af vacciner til tre milliarder i 2022

Nye data tyder på, at Moderna-vaccine kan opbevares tre uger i køleskab. Det er et muligt gennembrud, mener topchefen, som også forventer, at selskabet vil kunne producere langt flere vacciner fremover.

Foto: GUILLAUME SOUVANT/AFP / AFP

Medicinalselskabet Moderna sigter efter at producere op mod tre milliarder vaccinedoser i 2022. Det er over en fordobling i forhold til tidligere forventninger. Det oplyser selskabet torsdag.

Moderna forventer også at producere flere vacciner mod covid-19 i 2021 end hidtil antaget. Målet er nu mellem 800 millioner og en milliard doser i 2021. Tidligere var målet 700 millioner.

De endelige tal afhænger af, hvor mange stik der kan blive med en lavere dosis end normalt. Indtil videre skyder et stik fra Moderna 100 mikrogram vaccine ind i kroppen. Men i fremtiden kan halvt så meget i nogle tilfælde være nok.

Det kan for eksempel være, hvis der er tale om en genvaccinering af personer, som tidligere er fuldt vaccinerede. Det kan også være, hvis det er vaccinestik til børn. Det kræver to stik med vaccinen fra Moderna, før man er fuldt vaccineret.

Moderna oplyser også torsdag, at der er gode nyheder i forhold til opbevaring af vaccinen. Nye data tyder således på, at vaccinen kan opbevares i op mod tre uger i køleskab.

Den hidtidige praksis har været, at vaccinen skal opbevares i en fryser med en temperatur på minus 20 grader. Det gør det nemmere for dem at blive brugt i områder, hvor der ikke nødvendigvis er adgang til frysere.

"Det er måske et gennembrud, som virkelig er vigtigt i 2022 i Afrika og på tværs af lav- og middelindkomstlande," siger Moderna-topchef Stephen Hoge.

Danmark har lagt billet ind på at kunne købe op mod 10,8 millioner vaccinedoser fra Moderna, hvilket vil kunne vaccinere 5,4 millioner borgere.

Indtil videre har Moderna dog kun spillet en mindre rolle i det danske vaccinationsprogram, hvor langt de fleste har fået vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Der er blevet brugt knap 140.000 Moderna-doser i Danmark, hvilket svarer til omkring syv procent af de knap 1,9 millioner vaccinedoser, som indtil videre er blevet givet i Danmark. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Modernas vaccine viser stærk effekt seks måneder efter stik

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier