Ordning med cannabis til medicinsk brug forlænges i fire år

Bredt politisk flertal forlænger omstridt forsøgsordning, hvor læger kan udskrive cannabis til medicinsk brug.
Foto: Christian Lykking/ERH
Foto: Christian Lykking/ERH
af ritzau

Et bredt flertal af Folketingets partier har besluttet at videreføre ordningen med medicinsk cannabis, der stod til at udløbe ved udgangen af 2021.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen indebærer, at forsøgsordningen forlænges i fire år, for så vidt angår lægers mulighed for at udskrive medicinsk cannabis til patienter.

"Det er vigtigt, at vi er lykkedes med at lande en aftale for patienter, som for eksempel lever med stærke smerter, så de nu fortsat kan behandles med medicinsk cannabis i sundhedsvæsenet efter 1. januar," siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en kommentar.

Forsøgsordningen gøres permanent, når det gælder virksomheders mulighed for at dyrke cannabis til medicinsk brug.

Det skal ifølge sundhedsministeren skabe klarhed for de producenter, som har investeret i dyrkning af cannabis til medicinsk brug.

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis trådte i kraft 1. januar 2018.

Formålet var at give smertepatienter en lovlig mulighed for at afprøve behandling med medicinsk cannabis, hvis de ikke har haft gavn af godkendt medicin.

Der har været kritik af ordningen fra flere sider. Lægerne har eksempelvis tøvet med at udskrive produkterne, fordi de ikke tør stå på mål for effekten.

"Der er tale om at videreføre en helt utilstrækkelig ordning, som ikke kommer til at give hverken patienter eller læger den nødvendige viden om virkning og bivirkninger ved cannabis," siger Lægeforeningens formand Camilla Rathcke i en kommentar.

Hun mener, at resultatet er en aftale, "som først og fremmest skal tilgodese erhvervslivet, ikke patienterne".

I Scleroseforeningen er direktør Klaus Høm tilfreds med, at ordningen forlænges. Men der er brug for justeringer, hvis den skal blive en succes, siger han.

"Det er nødvendigt med store ændringer af den ordning, vi har i dag. Der er meget få læger, der vil være med til at udskrive de her produkter."

"Og egenbetalingen er alt for høj - mellem 2000 og 5000 kroner om måneden, selv efter man har fået tilskud. Der er der ingen, der har råd til," siger han.

Der er ifølge Klaus Høm kun få sklerosepatienter, der har gjort brug af ordningen.

I Venstre siger psykiatriordfører Jane Heitmann, at hun vil arbejde for, at flere danske produkter bliver godkendt under ordningen.

"Vi ved, at patienterne efterspørger, at der er flere produkter på markedet. Og det er jo mærkeligt, at der er danske produkter godkendt på udenlandske markeder, men ikke herhjemme."

Til efteråret skal partierne drøfte justeringer af ordningen, herunder tilskudsmuligheder.

Aftalepartierne består af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet, Frie Grønne og Kristendemokraterne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også