PolicyWatch

IT-virksomheder overhaler resten af dansk erhvervsliv i første kvartal

Flere ansatte og en væsentligt stigende omsætning og eksport, der overgår resten af erhvervslivet, giver it-branchen en god start på 2021.

Adm. direktør i IT-Branchen,Natasha Friis Saxberg. | Foto: Jonas Pryner Andersen/IT-Branchen/PR

68,3 mia. kr. Så meget har it-branchen omsat for i første kvartal af 2021. Det er lige knap 10 pct. mere end samme periode sidste år.

"Markedet har været helt vildt i 2021, og mange it-virksomheder har simpelthen svært ved at følge med. Coronapandemien har for alvor fået virksomheder og det offentlige til forstå værdien i digitaliseringen, og derfor ser vi lige nu en kæmpe efterspørgsel efter it-løsninger og massiv brug af nye teknologier som kunstig intelligens og Internet of Things," siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen om forklaringen på tallene, som stammer fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv.

Til sammenligning steg omsætningen for dansk erhvervsliv i samme periode med 5,5 pct. Samtidig faldt eksporten med 0,6 pct.

Billedet er dog helt anderledes, hvis man kigger isoleret på it-branchen. Her stiger eksporten med lige under 13 pct. til 23,4 mia. kr. Det betyder, at den samlede eksport nu udgør 34,3 pct. af den samelede omsætning i branchen - det er højere end nogensinde.

Flere hænder - men der mangler stadig

IT-Branchen peger også på, at en forklaring på de stigende tal kan være, at 42 pct. af danske virksomheder med mere end 100 ansatte ifølge Danmarks Statistik har fremrykket investeringer i digitale løsninger under coronakrisen. Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at 51 pct. af de virksomheder øgede remote-adgangen til deres it-systemer.

Mere arbejde giver et behov for flere hænder, og det kan også ses på de i forvejen stigende tal. Der er nemlig ansat 2295 flere ansigter det seneste år. Nu arbejder der altså 96.388 i den danske it-branche.

Men selvom det umiddelbart lyder godt, taget i betragtning af, hvor meget der tales om mangel på talent i branchen, så er det ikke nok. Lige nu mangler der nemlig akut 7.600 it-specialister.

"Det kan i sidste ende stoppe danske virksomheders vækstmuligheder og udviklingen af vores velfærd. Så det er en kæmpe samfundsmæssig udfordring, vi står overfor," siger Natasha Friis Saxberg.

Danske virksomheder ligger helt oppe i verdenseliten for corona-comeback 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier