PolicyWatch

IT-virksomheder overhaler resten af dansk erhvervsliv i første kvartal

Flere ansatte og en væsentligt stigende omsætning og eksport, der overgår resten af erhvervslivet, giver it-branchen en god start på 2021.

Adm. direktør i IT-Branchen,Natasha Friis Saxberg. | Foto: Jonas Pryner Andersen/IT-Branchen/PR

68,3 mia. kr. Så meget har it-branchen omsat for i første kvartal af 2021. Det er lige knap 10 pct. mere end samme periode sidste år.

"Markedet har været helt vildt i 2021, og mange it-virksomheder har simpelthen svært ved at følge med. Coronapandemien har for alvor fået virksomheder og det offentlige til forstå værdien i digitaliseringen, og derfor ser vi lige nu en kæmpe efterspørgsel efter it-løsninger og massiv brug af nye teknologier som kunstig intelligens og Internet of Things," siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen om forklaringen på tallene, som stammer fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv.

Til sammenligning steg omsætningen for dansk erhvervsliv i samme periode med 5,5 pct. Samtidig faldt eksporten med 0,6 pct.

Billedet er dog helt anderledes, hvis man kigger isoleret på it-branchen. Her stiger eksporten med lige under 13 pct. til 23,4 mia. kr. Det betyder, at den samlede eksport nu udgør 34,3 pct. af den samelede omsætning i branchen - det er højere end nogensinde.

Flere hænder - men der mangler stadig

IT-Branchen peger også på, at en forklaring på de stigende tal kan være, at 42 pct. af danske virksomheder med mere end 100 ansatte ifølge Danmarks Statistik har fremrykket investeringer i digitale løsninger under coronakrisen. Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at 51 pct. af de virksomheder øgede remote-adgangen til deres it-systemer.

Mere arbejde giver et behov for flere hænder, og det kan også ses på de i forvejen stigende tal. Der er nemlig ansat 2295 flere ansigter det seneste år. Nu arbejder der altså 96.388 i den danske it-branche.

Men selvom det umiddelbart lyder godt, taget i betragtning af, hvor meget der tales om mangel på talent i branchen, så er det ikke nok. Lige nu mangler der nemlig akut 7.600 it-specialister.

"Det kan i sidste ende stoppe danske virksomheders vækstmuligheder og udviklingen af vores velfærd. Så det er en kæmpe samfundsmæssig udfordring, vi står overfor," siger Natasha Friis Saxberg.

Danske virksomheder ligger helt oppe i verdenseliten for corona-comeback 

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier