PolicyWatch

Politi dropper sag mod dansk producent af militærteknologi

Virksomheden Terma har ikke overtrådt reglerne om eksport ved salg af radarreservedele til Emiraterne, vurderer politiet, som havde fået en anmeldelse fra Erhvervsstyrelsen.

Jes Munk Hansen, adm. direktør i Terma. | Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Østjyllands Politi har lukket en sag, hvor virksomheden Terma i efteråret blev anmeldt af Erhvervsstyrelsen for ulovligt at levere udstyr til borgerkrigen i Yemen, oplyser virksomheden på sin hjemmeside.

Specialanklager Jan Østergaard hos Østjyllands Politi bekræfter dette over for Ritzau og oplyser, at man ikke har fundet grundlag for at rejse sigtelse mod virksomheden.

"Vi har modtaget en anmeldelse fra Erhvervsstyrelsen, der gav anledning til at gennemgå en række tilladelser, som Terma har fået. Vi har også undersøgt en række oplysninger om produkter og konkrete handler," fortæller specialanklageren.

Anmeldelsen mod virksomheden, som blandt andet leverer teknologiske løsninger til militært brug, gik på, at Terma skulle have leveret reservedele til et radarsystem kaldet Scanter 2001 til De Forenede Arabiske Emirater.

Og det burde Terma have indberettet til Erhvervsstyrelsen - lød det i anmeldelsen - fordi der var en risiko for, at det ville kunne blive brugt i en krig, nærmere betegnet borgerkrigen i Yemen.

Det følger nemlig af EU-regler, der omhandler eksport af varer, som i udgangspunktet er til fredelig brug, hvis der er en mulighed for, at varerne kan bruges i krig. Man kalder det for "dobbeltanvendelse".

Tidligere i år har EU-Kommissionen præciseret, hvordan forordningen skal tolkes. Og kun hvis modtageren er omfattet af en våbenembargo, eller hvis modtageren sender varen videre til et land, der er, skal handlen indberettes.

"Vi har vurderet, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse mod Terma, da virksomheden ikke har meddelelsespligt til Erhvervsstyrelsen," siger Jan Østergaard.

Terma meddelte i forbindelse med anmeldelsen, at virksomheden mente at have handlet i overensstemmelse med både danske og internationale regler. I forbindelse med afgørelsen om at lægge sagen ned er meldingen fra virksomheden kort:

"Terma er tilfreds med afgørelsen," skriver virksomheden på sin hjemmeside.

Cybersikkerhedsrådet har diskuteret angreb på kritisk infrastruktur 

Danmark styrker cyberforsvar med en halv milliard kroner til 2023 

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier