PolicyWatch

Organisation: Politisk aftale kan presse de mindre biogasanlæg

En bred politisk aftale skal reducere produktionen af energiafgrøder, men det kommer til at presse de mindre biogasanlæg, advarer organisationen Biogas Danmark om.

Loftet for andelen af energiafgrøder kan blive en "voldsom og hård omstilling" for visse biogasanlæg, siger formand for Biogas Danmark, Henrik Høegh. | Foto: Biogas Danmark / PR

Der venter en udfordrende tid for de mindre biogasanlæg, efter regeringen og flere partier indgik en aftale, hvor loftet for, hvor stor en andel af såkaldte energiafgrøder, der må anvendes til produktion af biogas, skal sænkes markant inden 2030.

Frem mod 2024 skal mængden af energiafgrøder sænkes fra 12 til 4 pct., mens majs skal udfases i biogassen inden 2025, og det bliver en "voldsom og hård omstilling" for visse biogasanlæg, siger formand for Biogas Danmark, Henrik Høegh, til Landbrugsavisen.

"Mange ejere af mindre biogasanlæg er helt afhængige af, at de kan bruge de her energiafgrøder - især majs. Ejerne tilpasser deres markplan og udbytte, så det passer til biogasanlægget, og derfor er det voldsomt, når man beslutter helt at stoppe brugen af sådan et input," siger Henrik Høegh til mediet.

Udfasningen af majs begrundes med klimahensyn, da biogas produceret på majs kan ende med at have et klimaaftryk på niveau med fossil naturgas ifølge en afgrødeanalyse foretaget af SDU og Seges.

Det er regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet, der står bag aftalen.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier