Ultraviolet lys til produktion af klimavenlig mælk får grøn millionstøtte
![Foto: PR-foto](https://photos.watchmedier.dk/watchmedier/resize:fill:3840:0:0/plain/https://photos.watchmedier.dk/Images/article12175043.ece/ALTERNATES/schema-16_9/Them%2520Andelsmejeri.jpg)
Cleantech-virksomheden Lyras har udviklet en energibesparende teknologi til pasteurisering af mælk, som ifølge egne beregninger kan spare 90 pct. energi ved brug af ultraviolet lys.
Den ultraviolette teknologi skal erstatte den over 150 år gamle bakteriedræbende metode, hvor mælken opvarmes til 72 grader i mindst 15 sekunder, og er tilsyneladende så overbevisende, at Landbrugsstyrelsens Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) har postet 6,8 mio. kr. i Lyras.
Støtten skal tilvejebringe ny viden samt føre teknologien videre, lyder det fra Mathias Kræmmergaard Kristensen, projektleder og teknisk chef i Lyras, i en pressemeddelelse.
Nu venter flere forsøg med hjælp fra universitetet DTU's Fødevareinstitut for at efterprøve virksomhedens resultater Forhåbningen er, at teknologien kan sidestilles med varmepasteurisering, og at myndighederne af den grund vil godkende metoden, lyder det.
Derudover skal Thems Andelsmejeri sikre, at de pasteuriserede produkter med den nye teknologi også godkendes af forbrugerne, forklarer Torben Arris, adm. direktør i Them Andelsmejeri.
"Vi har allerede gode indikationer på, at pasteurisering med ultraviolet lys kan erstatte den traditionelle metode uden at gå på kompromis med kvaliteten, så der ligger et kæmpe potentiale i energibesparelse og venter," siger han i meddelelsen.
Relaterede artikler
Ostemejeri høster frugten af årelange investeringer
For abonnenter
Millionprojekt skal udbrede skovlandbrug i Danmark
For abonnenter