Danske rammevilkår kan sende Vestas til udlandet

Der er risiko for, at den videnstunge udvikling af vindmøller rykker til udlandet, fordi de danske rammevilkår ikke er fulgt med, lyder det fra topchefen i Vestas.
Foto: vestas
Foto: vestas

Vestas er sådan set til stede i det meste af verden, men en stor del af virksomheden, der ligger på dansk jord, nemlig forsknings- og udviklingsaktiviteterne, er i fare for at blive rykket udenlands, hvis de danske rammevilkår for at drive vindmøllevirksomhed ikke snart følger trit med flere lande.

Det skriver Børsen.

"Hvis forskning og udvikling flytter, kommer den ikke tilbage igen. Vi mener, at Danmark skal være center for hele vores globale aktivitet. Det er det eneste, vi beder politikerne om: at sikre, at vi kan fastholde det. For ellers kommer konkurrencen en dag og begynder at flytte nogle af de ting," siger topchef Henrik Andersen til Børsen.

Problemer drejer sig særligt om to områder: Der mangler plads til at teste prototyper af de store møller, der i disse år blot bliver større, og så er der for ringe mulighed for fradrag af omkostninger til forskning og udvikling.

Topchefen understreger over for Børsen, at det er Vestas' ønske at holde disse aktiviter på dansk jord, og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) vil tage branchens ønsker om testcentre op med de politiske partier i efteråret, skriver avisen.

Testcenter i fare for at skrumpe

Tirsdag skrev EnergiWatch, at Vestas' testcenter i Lem Kær er i fare for at skrumpe. Oprindeligt gik Vestas efter at udskifte 11 eksisterende møller med store testmøller på op til 270 meters højde omgivet af et solcelle- og Power-to-X-anlæg.

Men lokal modstand har reduceret det til først otte og nu seks møller. Efter interne uenigheder er syv kristendemokrater på rådhuset gået sammen om et nyt forslag med seks testmøller på mellem 230 og 270 meters højde.

Noget, der i sagens natur langt fra er i Vestas' interesse. Vestas har også tidligere afvist at reducere projektet yderligere end de otte møller, hvoraf to skal have en højde på op til 270 meter.

"Hvis testcentret reduceres yderligere, eller hvis det bliver midlertidigt, kan det ikke bruges til at teste fremtidens energiløsninger på en meningsfuld måde," skrev Tommy Rahbek Nielsen, produktionsdirektør i Vestas i et læserbrev 23. august.

Han advarede ligesom topchefen om, at Vestas kan se sig nødsaget til at videreføre planerne for testcentret i udlandet, hvis man ikke vælger at udvikle Lem Kær.

De to parter er endnu ikke kommet til enighed efter flere møder. Byrådet i Ringkøbing-Skjern skal tage endelig stilling til projektet på et møde 14. september.

Vestas' testcenter i fare efter lokal modstand

R&D gør Vestas klar til test af store møller

Vestas færdiggør installationen af ny prototype og opgraderer den

Vestas vil bygge vindindustriens Amazon

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også