Massiv sagsbunke på vej: Advokater klar til at lægge lukningstruede selskaber i graven

Insolvensadvokaterne kan se frem til at få en betydelig bunke sager ind, når enkroneselskaberne om en måned skal lukkes. Vi er klar, lyder det fra advokaterne. Erhvervsstyrelsen forventer at lette presset ved at dele sagerne op.
De faste kuratorer ved skifteretterne kan se frem til at få mere at lave, når IVS-selskaberne skal lukkes. | Foto: Anthon Unger
De faste kuratorer ved skifteretterne kan se frem til at få mere at lave, når IVS-selskaberne skal lukkes. | Foto: Anthon Unger

Knap 16.000 såkaldte enkroneselskaber har lige nu den ene fod i graven, og advokaterne står klar til at banke de sidste søm i kisten i form af tvangsopløsninger eller konkurser.

IVS-selskabsformen, hvor man har kunnet stifte firma for en krone, bliver afskaffet, og derfor står en stor del af de 16.000 IVS'er til at blive sendt til tvangsopløsning hos insolvensadvokater.

"Jeg forventer, at vi får travlt, for en betydelig del af IVS-selskaberne vil ende i tvangsopløsning eller konkurs," siger Gunvor Sundgaard Happe, der er partner i det mindre specialistkontor Sundgaard Advokater, til AdvokatWatch.

Senest 15. oktober skal alle IVS'er være lukket eller omdannet til anpartsselskaber, og med godt en måned til deadline spår insolvensadvokaterne, at det langt fra vil være tilfældet med alle.

"Jeg forventer, at der stadig vil være en del IVS-selskaber, der ikke er blevet omdannet, og at vi derfor får en del sager ind," siger Henrik Selchau Poulsen, der er partner i Bruun & Hjejle.

Både Henrik Selchau Poulsen og Gunvor Sundgaard Happe er faste medlemmer af Sø- og Handelsrettens kuratorpanel og derfor blandt de advokater, der kan forvente at få en god bunke sager ind med IVS-firmaer, der skal tvangsopløses eller i sidste ende, hvis der ikke er penge nok til at dække regningerne, tages under konkurs.

Bliver delt op i etaper

Processen bliver, at Erhvervsstyrelsen sender de selskaber, der efter 15. oktober stadig er registreret som IVS'er, over til landets skifteretter. Herefter tager de fast tilknyttede kuratorer over for at lukke selskaberne.

Til trods for den store bunke sager, der sandsynligvis vil skulle igennem skifteretterne, forventer myndighederne "ikke særlige udfordringer i forbindelse med oversendelsen", oplyser Erhvervsstyrelsen over for AdvokatWatch.

Oversendelsen til tvangsopløsning vil dog ifølge styrelsen formentlig ske i etaper på grund af antallet af selskaber. Når det sker, står advokaterne til at indkassere en betydelig gevinst, da det ofte vil være relativt overkommelige sager.

"Det vil nok typisk være tomme selskaber, hvor omkostningen vil ligge på omkring 10.000 til 40.000 kr.," siger Anders Hoffmann Kønigsfeldt, partner og leder af Bech-Bruuns insolvensafdeling.

Han forventer derfor, at advokatfirmaet kan klare opgaven, selv hvis der skulle komme mange sager på en gang.

"Vi kan sagtens håndtere det med den insolvensafdeling, vi har nu," siger Anders Hoffmann Kønigsfeldt.

Historisk lavt antal konkurser

En anden årsag til, at advokatfirmaernes insolvensafdelinger er klar til at håndtere opgaven, er, at de ikke har så meget andet at lave for tiden.

Meget få virksomheder må i øjeblikket dreje nøglen om, og den konkursbølge, flere økonomer havde ventet på grund af corona, er indtil videre fuldstændig udeblevet.

"Insolvensområdet er stadig præget af, at der har været et historisk lavt antal konkurser på grund af hjælpepakker, og at der er godt gang i økonomien," siger Bech-Bruun-partneren og tilføjer:

"Hvis der ikke kommer mere politisk hjælp til virksomhederne, kan vi godt komme til at se en ketchupeffekt med en del flere konkurser senere på året."

Hvis der pludselig vælter mange sager ind, fordi IVS-selskaberne skal lukkes, og hjælpepakkerne ophører, kan de store advokatfirmaer rykke folk rundt fra andre afdelinger.

"Vi har forberedt os"

Samme mulighed har de mindre firmaer ikke, men hos Sundgaard Advokater, hvor de er fire advokater, to fuldmægtige og fem jurastuderende til at løfte opgaven, forventer Gunvor Sundgaard Happe alligevel ingen ressourceproblemer.

"Vi har forberedt os, så vi er klar til både IVS-selskaberne nu her og til, at der formentlig kommer flere konkurser senere på året eller i starten af næste år," siger partneren, der melder om generel travlhed i firmaet til trods for de lave konkurstal.

Som forberedelse har Sundgaard Advokater blandt andet kigget sine processer igennem, optimeret og sørget for at være i bund med de nuværende sager. Derudover har firmaet i løbet af foråret ansat to nye fuldmægtige og tre studerende, som er blevet oplært til at håndtere insolvenssagerne.

"Selvom vi ikke er et stort advokatfirma, kan vi sagtens håndtere det, hvis der kommer mange sager, for vi er specialiserede, og alle på kontoret kan løse insolvenssager," siger Gunvor Sundgaard Happe og tilføjer:

"Det hjælper også, at vi har automatiseret mange processer, hvilket gør sagsbehandlingen væsentligt hurtigere."

Sundgaard Advokater bruger blandt andet den digitale konkursportal Bella til sin sagsbehandling.

IVS-selskabsformen blev indført i 2014, men et politisk flertal besluttede for to år siden at afskaffe selskabsformen igen, da der blandt andet har været problemer med svindel.

Staten står med stor advokatregning efter lukning af iværksætterselskaber

Advokatfirmaer ruster sig til konkursbølge – men frygter ikke finanskrisepanik

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også