Kantineaktør kritiserer alt for tunge offentlige udbud

Kantineselskabet Cheval Blanc savner dokumentation af offentlige fordele ved at med at samle både kantinedrift og bygningshåndtering i store statslige udbud. Konsekvensen er færre opgaver at byde på og for lille konkurrence, lyder kritikken fra direktøren.
Arkivfoto | Foto: Caroline Seidel/AP/Ritzau Scanpix
Arkivfoto | Foto: Caroline Seidel/AP/Ritzau Scanpix

Samspillet mellem de offentlige kantinekunder og private udbydere har været givtigt begge veje, men nu står samarbejdet ved en større skillevej, melder kantineselskabet Cheval Blanc.

De største offentlige kunder i særligt statsligt regi samler i disse år nemlig deres opgaver med blandt andet kantinedrift og rengøring i store, såkaldte facility management-udbud mod tidligere at have adskilt specialerne, hvilket kantineselskabet kritiserer effekten af.

"Det betyder, at vi går glip af opgaver i staten, og det offentlige afskærer sig fra at handle med et bredt udsnit af branchen. Det ærgrer vi os over, og jeg mangler at se dokumentation for, at facility management-pakker er bedre eller billigere – derfor tillader jeg mig at spørge, hvorfor gør man det så," lyder kritikken fra adm. direktør Claus Tingstrøm.

Fødevarewatch har tidligere beskrevet indgående, hvordan Forsvarets store kontrakt med ISS kørte af sporet og til sidst blev ophævet som følge af en lang række kritiske forhold. Flere store statslige opgaver er undervejs.

Ryger ud af ligningen

Cheval Blanc-direktøren beklager på den baggrund - ikke overraskende - at selskabet fremover har færre offentlige opgaver at byde på, og han mener store dele af konkurrencen fjernes ved at kun få, store aktører med alle specialer indenfor fødevarer, kantinedrift, bygningshåndtering og rengøring kan byde ind.

"Vi har traditionelt haft mange offentlige kunder og været glade for det samarbejde. Men nu har man valgt at pakketere sine opgaver i facility management-opgaver, og det betyder, at de specialiserede firmaer sådan set er ude af det marked, og det beklager vi," siger Claus Tingstrøm. Han understreger, at selskabet fortsat kommer til at have offentlige kunder og kan byde på opgaver, som ikke indgår i store sampakninger.

Bespisning af efterretningstjeneste

Cheval Blanc har ifølge Udbudsvagten netop vundet en opgave hos Forsvarets Efterretningstjeneste, der har været udbudt særskilt. Opgaven til en værdi af godt 21 mio. kr. omfatter drift af to kantiner under Forsvarets Efterretningstjeneste i hovedstadsområdet.

Og ifølge Claus Tingstrøm kan de offentlige opgaver – trods et lidt mere trægt system – også være med til at præge kantinebranchen den anden vej.

"Vi har tidligere set, at det offentlige har gået foran på nogle områder som på økologi og elektronisk fakturering, og derfor går vi også glip af den udvikling, som det offentlige kan sætte i gang," beskriver Cheval Blanc-chefen.

Leverancer af mad, kantinedrift og restaurationsydelser til det offentlige i 2020:

ISS brød gang på gang kontraktkrav i milliardaftale med Forsvaret

ISS-mad dækkede langtfra soldaters energibehov i milliardkontrakt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også