Flere danske firmaer har drejet nøglen om i efteråret

Trods flere konkurser de seneste måneder ser antallet i 2021 ud til at ende på det laveste i seks år. Hjælpepakkerne er nu løbet ud, lyder forklaringen fra organisationer.
Efter en lang periode med et meget lavt antal konkurser stiger antallet af virksomheder, viser resultatet af udfasede hjælpepakker sig nu, lyder vurderingen fra flere organisationer. | Foto: Martin Lehmann
Efter en lang periode med et meget lavt antal konkurser stiger antallet af virksomheder, viser resultatet af udfasede hjælpepakker sig nu, lyder vurderingen fra flere organisationer. | Foto: Martin Lehmann
AF RITZAU og Susanne Horsdal

Der var i oktober 234 virksomheder i Danmark, som gik konkurs. Det er en stigning på 28,2 procent siden september, viser tal fra Danmarks Statistik. Tallene dækker virksomheder, som er aktive og har ansatte.

Selv om der har været flere konkurser på det seneste, ser 2021 ud til at blive det år med færrest konkurser siden 2015. Tiden med corona har generelt ikke budt på en stigning i konkurserne sammenlignet med årene forinden.

Hos Arbejdernes Landsbank påpeger cheføkonom Jeppe Juul Borre, at det ikke er bekymrende med lidt flere konkurser, hvis man skal have en markedsøkonomi med fri konkurrence.

"Konkurserne stiger, men niveauet er ikke katastrofalt. Samtidig er et løft i konkurserne ikke entydigt negativt, selv om det kan lyde kynisk. Det er bidende nødvendigt, at der generelt er rum til konkurser, som over en lang periode ikke bør holdes kunstigt nede. Markedsdynamikken skal tilbage oven på coronakrisen og hjælpepakkerne, og det kan altså give et løft i konkurserne," siger han i en kommentar.

Konkurserne i oktober betød, at 808 fuldtidsstillinger gik tabt.

Hjælpepakkerne er løbet ud

Hos Dansk Industri ser cheføkonom Allan Sørensen stigningen i konkurser som et resultat af, at coronahjælpepakkerne er løbet ud.

"Det kan være et forvarsel om, at vi nu begynder at se nogle coronaeffekter på konkurstallene i takt med, at mulighederne for kompensation og lån rinder ud, siger Allan Sørensen i en kommentar.

Samme melding lyder fra SMVDanmark.

"Selvom dagens konkurstal ikke bekymrer mig, er det alligevel værd at huske, at mens størstedelen af virksomhederne er kommet sig fint efter corona-nedlukningerne, er der stadig nogle, som ikke er kommet på højkant. Først kompensationspakker og dernæst udskydelse af moms- og skattebetalinger har medvirket til at undgå konkurser, og der lurer stadig en fare, når udskudt skat og moms skal betales,” Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent i SMVdanmark.

Han frygter også, at den nuværende stigning i smittetallet kan påvirke virksomhederne.

”Hvis den igangværende opblussende coronasmitte fører til aflysninger af events og tilbageholdenhed med f.eks. restaurantbesøg eller ender med nye restriktioner eller egentlige tvangsnedlukninger, er det bydende nødvendigt, at virksomhederne kompenseres for den manglende omsætning," tilføjer han.

Advokat kalder nyt våben til nødlidende virksomheder "et rigtigt godt fremskridt"

Kuratorer har historisk lidt at lave – men skimter fortsat konkursbølge i horisonten

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også