PolicyWatch

Travlhed hos transporttjenester giver rekordhøj eksport i Danmark

Eksporten har i september nået et rekordhøjt niveau, hvilket blandt andet skyldes fremgang på transportområdet. Særligt søtransporten hos Mærsk har kronede dage.

Eksporten af varer og tjenester var i fremgang i september og nåede det højeste niveau nogensinde, viser tal fra Danmarks Statistik. | Foto: Sun Yilei/Reuters/Ritzau Scanpix

Eksporten af varer og tjenester var i fremgang i september og nåede det højeste niveau nogensinde. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Eksporten steg i september med 4,6 procent sammenlignet med måneden før.

Den seneste måneds fremgang dækker både over flere eksporterede varer og tjenester. Tjenester tæller blandt andet transport, og her er det især fragt af varer rundt på verdenshavene, der trækker op. Rederier som Mærsk har i år haft kronede dage.

"Eksporten af tjenester er nu tilbage på samme niveau som før corona. Det er især eksportindtægterne fra søtransport, der er skudt i vejret," siger cheføkonom Allan Sørensen fra Dansk Industri i en skriftlig kommentar.

I løbet af 2021 coronapandemien har der været ekstra stor efterspørgsel på at få fragtet varer rundt på containerskibe.

Eksporten af varer er gået i stå det seneste halve år

Flere gange i løbet af året har international skibsfart og godstransport været udsat for forstyrrelser. Det har sendt priserne på fragt i vejret, hvilket har været godt for Mærsk og de andre rederier.

Hos Danske Bank påpeger cheføkonom Las Olsen, at der under nyheden om rekordhøj vækst gemmer sig en historie om, at eksporten af varer er gået i stå det seneste halve år.

Det skal ifølge hans vurdering ses i lyset af de forstyrrelser i verdenshandlen, som i 2021 har skabt problemer for mange virksomheder med at få de ønskede komponenter hjem.

"Det vidner om, at de store problemer med at skaffe forsyninger og arbejdskraft også mærkes i de danske virksomheder - om end slet ikke så slemt som i for eksempel Tyskland. Og så nyder vi i Danmark godt af et solidt opsving i eksporten af tjenesteydelser. Det hænger ikke mindst sammen med, at der er rigeligt at lave for rederierne," siger Las Olsen i en skriftlig kommentar.

Eksporten af varer og tjenester har i årets første ni måneder været knap ti procent højere end i 2020. Sammenlignet med 2019 er eksporten knap tre procent højere.

Søren Skou vil øge Mærsks engagement i el-lastbiler – men primært kun til én funktion

DSV lægger særligt lager-sats i graven efter blot et år

Kuehne+Nagel vil tilbyde luftfragt på bæredygtigt brændstof 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier