PolicyWatch

Sløv sagsbehandling i byggesager koster branchen et trecifret millionbeløb om året

Omkostningerne i forbindelse med langtrukne byggesagsbehandlinger i hovedstaden koster årligt virksomheder, foreninger og privatpersoner mere end 100 mio. kr. "Meget langt fra et acceptabelt niveau," lyder dommen fra Ejendomdanmark-direktør.

"Som samfund kan vi ikke være bekendt at pålægge vores virksomheder så store byrder," siger Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, om sagsbehandlingen i Københavns Kommune. | Foto: PR/Ejendomdanmark

Ejendomsmarkedet buldrer derudad i København, men langtrukken sagsbehandling betyder, at branchens aktører årligt må sluge en ekstraregning på 107 mio. kr. Det viser en ny analyse foretaget af Ejendomdanmark.

I gennemsnit er behandlingstiden i forbindelse med byggesager i hovedstaden over to måneder, 65 dage, længere end for resten af landet.

Ifølge Jannick Nytoft, adm. direktør i brancheorganisationen, ligger den kommunale sagsbehandlingstid "meget langt fra et acceptabelt niveau."

"Ikke alene går projekter i stå, der er også store omkostninger forbundet med det. 100 millioner kroner er mange penge, der bliver spildt på unødvendigt bureaukrati. Jeg håber, at kommunalpolitikerne i København er klar over, at der fortsat er brug for fokus på at rette op her," siger Jannick Nytoft i meddelelsen.

"Det er bygninger, der står tomme, boliger, der ikke bygges og byrum, der ikke udvikles. Det rammer os alle, mens virksomhederne kan mærke det på økonomien. Der er altså hårdt brug for smidige sagsgange og en markant hurtigere behandlingstid i København, så byen også i fremtiden er en attraktiv og udviklende storby."

Sagsbehandlingstiden for byggesager i København er på 116 dage, men Ejendomdanmark henviser til et konkret eksempel, hvor en virksomhed som følge af næsten halvandet års ventetid på de relevante tilladelser fik for 7,7 mio. kr. ekstraomkostninger på et kontorrenoveringsprojekt.

"Som samfund kan vi ikke være bekendt at pålægge vores virksomheder så store byrder i sagsbehandlingen," fastslår Jannick Nytoft.

I forbindelse med sidste måneds Ejendom2021-topmøde erkendte Sophie Hæstorp Andersen (S), spidskandidat til overborgmesterposten, at hun som regel bliver mødt med "frustration" og "afmagt over for bureaukratiet," når hun taler med aktører, der arbejder med den københavnske byudvikling.

Undersøgelse kortlægger byggebureaukrati – hovedstadskommuner skraber bunden 

Hæstorp lover opgør med kommunalt bygge-bureaukrati: "Det går simpelthen ikke" 

Sagsbehandlingstid kan lamme byggerier  

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier