Klumme: Corona fik os ud af hamsterhjulet – virksomhederne kan nemt havne der igen

De nye muligheder med hjemmearbejde og fleksibilitet kan let blive et nyt hamsterhjul i virksomhederne, som dræber både arbejdsglæde og produktivitet. For vi glemmer nemt mennesket bag og fokuserer alt for meget på rammer, teknologi og buzzwords, lyder det i denne klumme fra Thomas Fog, direktør i facility service-leverandøren Coor.
Thomas Fog er divisionsdirektør for ejendomme og facility management (FM) i servicekoncernen Coor. | Foto: PR / Coor
Thomas Fog er divisionsdirektør for ejendomme og facility management (FM) i servicekoncernen Coor. | Foto: PR / Coor
Af Thomas Fog, divisionsdirektør i Coor

I tiden med corona har eksperter stået på skuldrene af hinanden i diverse medier for at fortælle danske virksomheder om, hvordan de skal bruge læren efter corona. Beskeden er, at virksomheder, der formår at kombinere hjemmearbejde og fysisk fremmøde, bliver de store vindere på fremtidens arbejdsmarked.

Jeg gætter på, at mangt en HR-chef har et vildt blik i øjnene for at tage den helt rigtige beslutning i virksomheden, så også deres virksomhed kan blive vindere i klapjagten på alt for få ressourcer på arbejdsmarkedet.

Men mit perspektiv til de danske virksomheder er et andet: Glem et øjeblik alt om fancy ord som hybride arbejdspladser og new normal og digital mødefacilitering og hvad vi ellers har opfundet af ny arbejdslingo. Vi skal starte et helt andet sted: Det er mennesket, og ikke fysisk placering eller digitale redskaber, der er omdrejningspunktet for arbejdspladsen. Det havde vi blot glemt før corona, hvor vores holdninger til, hvad en arbejdsplads er, havde taget magten fra os og skabt et umuligt og glædesløst hamsterhjul for ret mange mennesker.

Nyfunden frihed kan hurtigt blive et fængsel

En arbejdsplads – og meningen med at gå på arbejde – skabes af mennesker, som finder mening i det, de gør, både sammen og hver for sig.

Derfor kan vi ikke "bare" forvente, at virksomhederne med et snuptag kan løse den gordiske knude om, hvor meget man skal arbejde hjemme eller ej, eller hvad reglerne for et stillekontor skal være, eller om kantinen skal tilbyde mad eller croissanter med hjem, til når du arbejder hjemme. For vi skal stille spørgsmålet helt anderledes: Hvad giver mening? Og hvor kan vi finde den mening henne?

Vi skal til at se hinanden i øjnene som mennesker. For hvis en virksomhed i panik laver alt for rigide regler for hjemmearbejde eller hurtigt fjerner alle kontorpladserne, så risikerer de at gå glip af udviklingsgevinster, produktionsgevinster og ikke mindst glade medarbejdere. Og så sidder medarbejderne i en ny form for påtvunget hamsterhjul.

Den nyfundne frihed kan hurtigt blive et fængsel, hvis ikke vi starter det rigtige sted med at tale om udfordringen. Jeg tror, at vi skal tale om fremtidens arbejdsliv i et nyt sprog. Og der, hvor vi sætter ord på værdien og meningen, der er vores arbejdsplads.

At arbejde sammen er et spørgsmål om at dele en passion sammen omkring det at være menneske. Når vi kender passionen og menneskerne bag, kan vi gå i gang med at definere rammer, for taler vi kun om rammer, teknologi, croissanter og regler, laver vi bare ulykkelige hamsterhjulsmus igen – og det gavner hverken medarbejderne eller de danske virksomheder.

Klumme: Livsbalance bliver det nye sort på arbejdspladsen

Klumme: Den digitale og berøringsfri fremtid er rykket nærmere

Klumme: Danmark skal videre på den grønne rejse 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også