PolicyWatch

Dansk erhvervsliv går sammen for at imødegå kommende producentansvar

Flere af Danmarks største erhvervsorganisationer, herunder DI og Dansk Erhverv, slår pjalterne sammen og stifter foreningen 'Dansk Emballage Producentansvar', der skal klæde erhvervslivet på til implementeringen af EU's emballagedirektiv.

Mere dansk emballage skal genanvendes. Det et målet for den nye forening Dansk Emballage Producentansvar. | Foto: Mathias Svold/JPA

Med ambitionen om "at sikre en mere effektiv genanvendelse" i fremtidens danske affaldsmarked går Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og Dagligvarebranchens Samarbejdsudvalg (Dagsam) nu sammen og stifter en fælles forening under navnet 'Dansk Emballage Producentansvar'.

Bagtæppet er EU's såkaldte udvidede producentansvar på emballage, der fra 2025 overdrager opgaven med at håndtere emballageaffaldet fra kommunerne til producenterne.

Denne omkalfatring af branchen kalder på fælles fodslag i dansk erhvervsliv, mener den nye formand for 'Dansk Emballage Producentansvar' Karin Klitgaard, der til daglig er miljøpolitisk chef i DI.

"Erhvervslivet trækker i arbejdstøjet for at tage endnu et skridt på vejen mod klimavenlig produktion og forbrug. I dag ender det meste emballage på et forbrændingsanlæg, men nu sørger vi for, at meget mere emballage bliver genbrugt og genanvendt," siger hun i en kommentar i en pressemeddelelse fra DI.

Tanken er, skriver parterne, at den nystiftede forening skal etablere en organisation, som på vegne af producenterne vil "sikre, at den brugte emballage bliver indsamlet og behandlet".

Kollektiv indsats nødvendig

Producentansvaret kommer kort fortalt til at omfatte alle virksomheder, der pakker deres produkter i emballage eller importerer emballerede produkter til Danmark. Det er med andre ord ikke selve emballagefabrikanten, der bliver ansvarlig, men de virksomheder, der markedsfører det emballerede produkt.

Tidligere har DI vurderet, at den samlede regning for håndtering af emballageaffaldet for dansk erhvervsliv lyder på 1,3 - 1,8 mia. kr. om året, når producentansvaret bliver indført. I den nye pressemeddelelse hedder skønnet "op mod 2 mia. kr. årligt".

Den kollektive indsats er en betingelse for at fremme den danske genanvendelsesindustri, mener de fire organisationer.

"Affaldsvirksomheder kommer til at dyste om at være de bedste til at indsamle og behandle den brugte emballage. Det er effektivt og vil skabe innovation, når forureneren i fremtiden skal betale omkostningerne," lyder det i en kommentar fra John Wagner, adm. direktør i foreningen DSK på vegne af Dagsam.

DI "kigger mod Bruxelles" for at få ryddet op i momsjunglen for genbrugsvarer 

Genbrugsforretninger frygter tekstilfraktion vil føre til mere affald

Danmarks største plastforurenere: Vi er endnu ikke i mål

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier