Kritikere om lynopsigelser af coronalån: Det er ikke rimeligt

Skatteminister Morten Bødskov (S) mødes med krav om at ændre håndteringen af statslige coronalån, der kræves indfriet til øjeblikkelig betaling på grund af små fejl i indberetninger til Skattestyrelsen.
Flere virksomheder skal straks betale deres coronalån tilbage. | Foto: Thomas Borberg
Flere virksomheder skal straks betale deres coronalån tilbage. | Foto: Thomas Borberg
AF jesper olesen og michael stenvei

Presset vokser på regeringen med skatteminister Morten Bødskov (S) i front for at ændre reglerne for opsigelse af statslige coronalån.

Fem erhvervsorganisationer med DI og Dansk Erhverv i front har netop henvendt sig til ministeren for at få reglerne ændret, efter at foreløbig 2.500 virksomheder har oplevet at få opsagt coronalån med øjeblikkelig virkning og uden mulighed for at klage. Det sker, efter at de eksempelvis har lavet fejl i eller været forsinket med indrapportering af moms eller punktafgifter.

En forseelse, som normalt betyder en afgift på 800 kr., men for virksomhederne med coronalån betyder det også krav om straksindfrielse af det statslige lån, og det møder hård kritik.

»Den praksis fra skattemyndighederne kendte vi ikke til i aftalen om coronalånene og er noget, som vi straks må forfølge for at få ændret. Det er ikke rimeligt, at små fejl straffes ved krav om straksindfrielse af coronalån, der netop er lavet for at støtte trængte, danske virksomheder,« siger erhvervsordfører Mona Juul (K).

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, slår fast, at hun har bragt sagen op flere gange i efteråret overfor regeringen og skatteminister Morten Bødskov.

»Vi har længe forsøgt at få ministeren i tale om det her. Indtil videre uden held, men vi bliver ved med at presse på, for det her dur bare ikke,« siger V-ordføreren.

Ofte tale om forglemmelse

De Radikale oplyser, at man har bedt om at få netop coronalånene på dagsordenen ved et møde, som holdes onsdag med skatteminister Morten Bødskov.

»Vi skal klart have en vurdering af sagen om indfrielse af lån ved mindre fejl. Det er dog vigtigt, at det kan håndteres uden for stor administration, så der er flere overvejelser, som skal gøres,« siger skatteordfører Kathrine Olldag.

Blandt udfordringerne i Skattestyrelsens håndtering er ifølge klagen fra de fem erhvervsorganisationer, at krav om indfrielse ikke udsendes via e-Boks til virksomhederne. I stedet sendes rykkere ofte til hoved-mailadresser i virksomhederne, og det skaber udfordringer.

»Virksomhederne handler jo ikke i ond vilje. Der er ofte tale om forglemmelser. Derfor er de økonomiske konsekvenser enorme, og det er et kæmpe problem,« siger Louise Schack Elholm.

Finans har via Skatteministeriets presseafdeling uden held forsøgt at få en kommentar fra skatteminister Morten Bødskov i sagen.

Få coronakompenserede virksomheder er gået konkurs

Velpolstrede virksomheder har tilbagebetalt den første milliard i statslige coronalån 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også