PolicyWatch

Storfisker idømt millionbøde i sag om kvotefusk

I sagen om kvotefusk er storfiskeren Henning Kjeldsen fra Skagen ved Retten i Holstebro blevet idømt en stor tocifret millionbøde. "Hvordan fanden kan du blive dommer?" lød reaktionen, da dommen blev læst op. (opdateret)

"Hvordan fanden kan du blive dommer," lød det fra den 58-årige fisker Henning Kjeldsen, da retsformanden læste dommen op. | Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Storfiskeren Henning Kjeldsen er fredag idømt en bøde på 54 mio. kr.i en sag om fusk med fiskekvoter. Desuden konfiskeres 64 mio. kr. i et af hans selskaber. Dommen er afsagt ved Retten i Holstebro. Otte andre personer er idømt bøder på samlet set 77 mio. kr.

Samlet set konfiskeres cirka 160 mio. kr. hos en række fiskeriselskaber, som Henning Kjeldsen er blevet beskyldt for at kontrollere.

Retten har fundet Henning Kjeldsen skyldig i at have omgået reglerne om fiskekvoter ved hjælp af stråmænd.

"Det er ikke ulovligt," udbryder fiskeren, mens retsformand Per Kiel Lauritsen oplæser dommen.

"Hvordan fanden kan du blive dommer," lyder det fra fiskeren, der får besked på at forlade Retssal A.

Ti personer har været på anklagebænken i sagen. De er alle fundet skyldige, men den ene af dem straffes ikke grundet sin unge alder, oplyser retsformanden.

Henning Kjeldsen har ifølge dommens konklusion handlet med forsæt. Han har altså været bevidst om, at han brød reglerne, lyder det.

Sagen blev rejst, efter at Rigsrevisionen i 2017 udtrykte kritik af det daværende fiskeriministerium for manglende kontrol med kvotereglerne. Det førte dengang til, at daværende miljø- og fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V) mistede fiskeriområdet fra sin portefølje.

Tiltalen mod Henning Kjeldsen og ni andre personer, herunder en revisor og en advokat, blev rejst i sommeren 2020. De blev tiltalt for at have omgået reglerne om, hvor store fiskekvoter en enkelt fisker må besidde.

Hovedmand med stråmænd

Ifølge Bagmandspolitiet var Henning Kjeldsen hovedmanden, der indsatte familiemedlemmer og venner som direktører i en række fiskeriselskaber.

Men de var kun direktører på papiret, hævdede anklagemyndigheden. I virkeligheden var det den 58-årige fisker fra Skagen, der er en af landets rigeste erhvervsfiskere, der ifølge Bagmandspolitiet trak i trådene.

Bagmandspolitiet hæftede sig ved, at Kjeldsen lånte penge ud til etablering af selskaberne, der hver især kunne erhverve fiskekvoter. Han blev samtidig udstyret med ret til at købe selskaberne tilbage for kurs 100 - det vil typisk sige 60.000 til 80.000 kr. Et beløb, der ifølge Bagmandspolitiet er langt mindre end selskabernes reelle værdi og som indikerede, at der var tale om stråmandskonstruktioner.

Revisor Jørgen Riise samt advokat Lars Espersen er fundet skyldige i at have medvirket til svindlen. De er idømt bøder på henholdsvis to og én millioner kroner, og deres selskaber skal betale henholdsvis tre og to millioner.

Bagmandspolitiet havde krævet, at Henning Kjeldsen samt de to rådgivere skulle fratages retten til at udøve deres erhverv. Det krav har retten ikke imødekommet.

De tiltalte har nægtet sig skyldige i alle anklager. Henning Kjeldsen har gjort gældende, at han kun har hjulpet andre fiskere i gang som selvstændige.

Efter den timelange oplæsning af dommens konklusioner skal de tiltalte nu tage stilling til, om de ønsker at anke dommen til landsretten. De tiltalte har nægtet sig skyldige i alle anklager.

Fiskere håber på klarhed om kvoter efter dom

Advokat kæmper for sin bestalling på sidste retsdag i kvotesag

Frank Aaen kalder sigtelser i kvotesag et vigtigt skridt  

Mere fra PolicyWatch

Klimarådet: Fjernvarme skal udrulles hurtigere

Der skal prioriteres hårdere mellem fjernvarmeprojekterne, og udrulningen skal være hurtigere, så folk ikke fortsætter med gas som varmekilde eller investerer i varmepumper. Sådan lyder et par af anbefalingerne fra Klimarådet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier