Stikprøve: Seks ud af ti restauranter overvejer at lukke

Det er både store og små aktører i restaurationsbranchen, der vælger at lukke som følge af den nye kompensationsordning, oplyser brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Caféer.
Et af de store problemer, som restauranterne i øjeblikket også står overfor, er de manglende medarbejdere. | Foto: Marius Renner
Et af de store problemer, som restauranterne i øjeblikket også står overfor, er de manglende medarbejdere. | Foto: Marius Renner

Mere end halvdelen af de adpspurgte danske restauranter overvejer at gøre brug af den nye kompensationspakke og lukke helt ned.

Det viser en ny stikprøveundersøgelse fra brancheorganisationen Danske Restauranter og Caféer, hvor 65 pct. svarer ja til spørgsmålet om, at det er noget beværtningen overvejer.

Samtidig svarer 21 pct. af de adspurgte nej, og 14 pct. svarer "ved ikke".

Hvis restauranterne og andre serveringsteder vælger frivilligt at holde lukket, er det muligt at få dækket op til 90 pct. af både sine faste omkostninger og de ansattes løn, besluttede et flertal i Folketinget d. 18. december. Og det er den ordning, som de adspurgte restauranter overvejer at benytte sig af.

"Der er mange steder, der i den grad er blevet økonomisk udfordret af hjemmearbejde og aflyste julefrokoster, der ser det som en kærkommen måde at gøre det på. Når det er sagt, havde vi selvfølgelig hellere set en tvangslukning, hvor man havde fået dækket 100 pct. af omkostningerne," siger Freja Brandhøj, der er politisk chef i DRC.

Organisationen er de seneste dage blevet kimet ned af medlemmer, der er i tvivl om, hvad de skal gøre.

"Det er både de store og de små, der vælger at lukke, imens andre stadig ser muligheden for at få omsætning gennem cateringsalget til nytår. Mit indtryk er, at mange ser det som rentabelt at lukke ned," siger Freja Brandhøj.

Manglende medarbejdere

Et af de store problemer, som restauranterne i øjeblikket også står overfor, er de manglende medarbejdere.

"Mange af vores adspurgte medlemmer oplever, at deres personale ikke kan møde op på arbejde pga. corona, og det gør det selvsagt rigtig svært at drive en virksomhed, hvor personalet skal være fysisk tilstede ligenu," siger den politiske direktør.

Hun tror, at flere af DRC's medlemmer har taget ved lære af længden af seneste nedlukninger, og derfor vælger at lukke helt.

"Det er en kæmpe ubekendt faktor, at man ikke ved, hvor længe nedlukningen varer, og om det kan betale sig at beholde medarbejderne på arbejde og lave catering. Det er som at spå i spåkuglen og er lig med en irriterende usikkerhed," siger Freja Brandhøj.

Restaurantkæden Pluto Group, der står bag syv restauranter i København, er en af de virksomheder, der har valgt at benytte sig af den nye kompensationsordning.

"Vi vurderer at en nedlukning af alle restauranterne er det mest ansvarlig for vores virksomhed, vores gæster og vores personale. Vi ser ind i en tid med høj smitte blandt gæster og personale, samt en stor nedgang i gæsteantal," udtalte direktør Jesper Madirazza-Marcussen mandag i en pressemeddelelse og fortsatte:

"Alt dette vil medføre store timebesparelser på personalet, nogen steder helt op til 40 pct. Det mener vi er meget uholdbart for alt det personale det kommer til at ramme. Ved at lukke virksomhederne ned, aktivere vi hjælpepakkerne, og kan sikre vores personale."

Kompensationen kan søges fra den dag, der er trådt restriktioner i kraft, altså d. 10. december eller d. 19. december.

Ny politisk aftale udvider kompensation til erhvervsliv

Organisationer efterlyser mere politisk fokus på arbejdskraft 

Støtteparti vil skærpe restriktioner efter SSI-juleprognose 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også